Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U zagrebačkom Maredu sutra se otvara sushi bar, sa senzacionalnim nigirijem s masnom tunom i wagyuom. 

Maredo je definitivno najpopularniji zagrebački restoran. Čak i danas, u četvrtak, Maredo je do četiri popodne zabilježio 172 rezervacije. Petak i subota i dalje idu preko 200, a u utorak, na haute cuisine večeri splitsko-crnogorskog chefa Marka Đuraševića došlo je osamdeset gostiju, uključujući ugledne kuhare poput Filipa Horvata. Od sutra će Maredo u Andrašecovoj ulici biti još malo popularniji.

maredo-sushi-geisha

U petak se, naime, otvara Maredov sushi bar, ukrašen velikim muralom gejše. Nema nikakve sumnje da će se obožavatelji pravog sushija, koji se radi minutu iza narudžbe, dogovarati da se vide za sushi barom Kod gejše. Sushi bar u Maredu ima samo osam stolica, s kojih gosti gledaju sushi majstore dok rade. Sushi se, međutim, može naručiti u cijelom restoranu.

maredo-sushi-chef
Chef Alen Koščak

U četvrtak popodne chef Alen Koščak, veteran hrvatskog sushija koji je radio i u Sori Ive Majoli, servirao nam je vrlo mnogo sushija, od kojih su neki zaista međunarodno relevantni. Evo top liste pet najboljih jela, koja smo probali u Maredovom sushi baru.

1. Sashimi od masne tune doslovno se topio u ustima. Tuna dolazi iz uzgajališta generala Gotovine 

2. Nigiri s lagano zapečenom masnom tunom; uz par sekundi pod brenerom, tuna se još lakše topi i dobiva veličanstveno zadimljeni aftertaste.

3. Nigiri s masnom tunom naprosto je savršen. Riža je, naravno, ugodno mlaka do topla.

4. Nigiri s wagyuom blizu je genijalnom. Riječ je o jednom od najboljih sushija koje smo ikad probali u Hrvatskoj.

5. Rolice s tartarom od wagyua: ovo naizgled skromno jelo zapravo je odličan uvod u kombinaciju riže i sirove japanske govedine.

maredo-sushi-8
maredo-sushi-1
maredo-sushi-wagyu

Na listi nema nigirija sa škampima i kavijarom, budući da u četvrtak u Maredo nisu došli veliki živi škampi. Nigiri sa škampima i kavijarom zavisit će o dnevnom ulovu, što je jedino ispravno. Uz Maredove izvrsne sushije pili smo šampanjac, vrlo kiseli njemački rizling, gruner veltliner, albarino i i daiginjo sake. Od hrvatskih bismo vina svakako preporučili Tomčev Rock Star, Erdorov Sauvignon, Štamparov Sauvignon i, najbolje od svega, Milošev Stalagmit. Maredov sushi bar, koji još nema ime ali se priča da bi se mogao zvati Geisha po muralu iza šanka, priprema najbolji sushi u Zagrebu ne računajući Tekku. 

maredo-sushi-vino
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.