Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pučka kuhinja Josea Andresa u nemogućim uvjetima već naveliko kuha u Turskoj. Ovo bi im mogla postati najveća operacija dosad

jose-andres-world-central-kitchen

World Central Kitchen, putujuća pučka kuhinja chefa Josea Andresa koja hrani ljude u najtežim krizama u svijetu, već dva dana kuha u Turskoj. Dok Turci ogorčeno prozivaju svog autokratskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana zbog prespore reakcije države (spasilačke ekipe utrkuju se s vremenom jer ljudi ne mogu dugo preživjeti pod ruševinama), Jose Andres upozorava da su uvjeti za organizaciju bilo kakve pomoći, pa tako i prehrane stanovnika jugoistoka zemlje razorenog potresom, gotovo nemogući.

Potres koji je punu minutu tresao gradove sa zastrašujućih 7,8 stupnjeva (stotinjak puta većom silom nego na Baniji) sravnio je cijela naselja sa zemljom. Zbog razmjera štete i protoka vremena, pretpostavlja se da je od potresa i pod ruševinama dosad poginulo više od 16 tisuća ljudi, više od 50 tisuća ih je ranjeno. Veze su sporadične i slabe, struje i vode nema, ljudi se ne mogu vratiti u oštećene kuće a vani je jako hladno. Na istanbulskom aerodromu je kaos zbog tisuća ljudi koji žele napustiti zemlju i skloniti se na sigurnija mjesta.

Za World Central Kitchen dodatni je zadatak prehrana spasilačkih timova koji rade doslovno 24 sata i o čijoj energiji ovise tisuće života ljudi zatrpanih pod ruševinama. Potrebe su tolike da će timovi Josea Andresa zajedno s lokalnim volonterima morati skalirati operaciju brzinom s kakvom još nisu radili. Istodobno, World Central Kitchen radi u Ukrajini, i upozorava da opskrba hranom u Hersonu i drugim najkritičnijim zonama nije ni približno dovoljna za ljude koji se tamo nalaze. Jose Andres tvrdi da je potrebna ozbiljnija međunarodna akcija. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.