Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas je u Plavom podrumu trinaestočlani žiri izabrao konačni cuvee superterana Santa Elisabetta iz berbe 2019.

Nikola i Albert Benvenuti već godinama, u proljeće ili kasnu zimu, okupljaju manju grupu vinskih profesionalaca koji u opatijskom Plavom podrumu glasaju o finalnom blendu Santa Elisabette, kultnog motovunskog terana. Glasači biraju između dva ili tri uzorka.



Onaj uzorak koji pobijedi u tajnom glasanju poslije slijepog kušanja, buteljira se kao Santa Elisabetta iz određene berbe, čak i ako braća Benvenuti osobno preferiraju vino koje je izgubilo, kao što se dogodilo danas. U ponedjeljak ujutro u Plavom se podrumu okupilo trinaest članova žirija za Santa Elisabettu, najviše dosad. U ovogodišnjem su žiriju sudjelovali, među ostalima, Marko Rundek , Mario Meštrović, Igor Luković, Emil Perdec, Filip Savić i Daniela Kramarić.

U prvom su kušanju članovi žirija ocjenjivali tri uzorka iz berbe 2020, koja će se buteljirati 2024.

Uzorak B spada među najčvršće strukturirana crna vina koja smo zadnjih godina probali u Hrvatskoj. Uzorci A i C izvrsni su komunikativni terani s vrlo mnogo voća i svijetlim, ali neagresivnom kiselinama. Sva tri uzorka odlikuju se slatkim, zrelim taninima i prekrasnom ljubičasto rubinsko crnom bojom.

Zatim smo prešli na glavni dio posla: izbor definitivnog cuveea za Santa Elisabettu iz 2019. koja će se uskoro buteljirati da bi izašla na tržište u studenom. Poslije netipično brzog glasanja, pobijedio je, rezultatom 9:6 uzorak broj 2, koji se odlikuje veoma precizno definiranim linearnim bouquetom visokog intenziteta s puno elegancije. Braća Benvenuti glasala su za uzorak 1, koji je možda ekspresivniji, ali definitivno nije tako dobar kao uzorak 2. 

Iz berbe 2019. na tržište će doći 4300 litara Santa Elisabette. Santa Elisabetta položaj je u motovunskom vinogorju, na 330 metara nadmorske visine.

S bijele zemlje Santa Elisabette Benvenuti dobivaju tek 35 hektolitara po hektaru što odgovara standardima nekih burgundskih grand cru vinograda.

Poslije ovog impresivnog i poučnog kušanja, uživali smo u laganim i razigrano lijepim  kolorističkim jelima chefa Plavog podruma. Teško je reći što je izgledalo efektnije: rolica brancina s mozaikom od južnog voća, pohana mala trilja na nekoliko jako ukusnih, raznobojnih umaka, ili poširani, veoma slatki škampi, s crnim aiolijem, kremom od čičoke i krekerima od suhih vrganja.

Uz ovaj zaista briljantan ručak pili smo bijela Benvenutijeva vina: malvazija Anno Domini iz 2020. oduševila je moćnom strukturom i optimalnom zrelošću.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.