Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Njemački Eatrenalin tvrdi da je najrevolucionarniji restoran na svijetu. Je li baš tako?

eatrenalin-g

Otkad znamo za sebe slušamo o tome kako će izgledati fine dining restorani budućnosti: futuristički, ekscentrični, multisenzorni. Otkad znamo za sebe, restorani izgledaju isto. Koncept se praktički nije mijenjao od Francuske revolucije kad je postavljen kanon javnog fine dininga. To ipak ne znači da ne treba razmišljati o restoranima budućnosti. U restoranu Eatrenalin, koji se predstavlja kao “najluđi restoran u Njemačkoj,” tvrde da gost budućnosti želi više od stola, par stolaca i par jela. Pa su u velikoj hali Europa-Parka u njemačkom Rustu napravili restoran za kakav vjeruju da ispunjava želje i potrebe gostiju budućnosti. 

Cilj koncepta Eatrenalin je “uzburkati sva osjetila”. Postavljen je kroz 11 sala kroz koje gosti lebde u “plutajućim stolicama,” pokretnim setovima za sjedenje. Eatrenalin su osmislili direktor Europa-Parka Thomas Mack i izvršni direktor Marché Internationala Oliver Altherra. “Gost budućnosti želi da mu se ponudi više od stola, stolca i nekoliko posuda,” rekao je Mack novinarima,  “U budućnosti, posjet restoranu mora biti osjetilno putovanje koje privlači sve razine percepcije.” To smo već dosta puta čuli, zar ne? Neki su to i dosta dosljedno proveli. Alchemist u Kopenhagenu, recimo, Ultraviolet u Šangaju, Inamo u Londonu, Ithaa na Maldivima…pomakli su granice restoranskog iskustva. Eatrenalin, međutim, tvrdi da upravo on nudi “najuzbudljivije gastronomsko iskustvo na svijetu”. Njihov jelovnik sastoji se od osam slijedova “neobičnih i izvrsnih delicija“, dizajniranih da iznenade i zadive. Kupci mogu birati između Red Dimensions menija na kojemu su steakovi, sashimi i kavijar, i veganskog Green Dimensions menija s tofuom shisom i dashijem. Istodobno, tvrde da gdje god je moguće afirmiraju regionalne, sezonske i organske proizvode.

U cijenu od 195 eura po osobi uključeno je osam sljedova s pićem, a pairing s “ekskluzivnim” vinima doplaćuje se 100 eura. Večera sa šampanjcem, čiji pairing potpisuje glavni enolog Laurent-Perriera Michel Fauconnet, košta 445 eura, a sommelierska večera 645 eura i organizira se za grupe od 12 i više osoba, s tastingom koji vodi sommelier Marco Gerlach. 

Gostima se preporučuje da planiraju oko tri sata u Eatrenalinu. Večera počinje u Loungeu, gdje gostima poslužuju aperitiv, a završava u baru gdje kokteli koštaju 50 eura a šampanjci 140 eura. Tijekom večere gosti sjede za pokretnim stolovima koji se kreću po salama. Svaka sala je multimedijska instalacija, teme su vodopad, otkriće, ocean, okus, umami, svemir i inkarnacija. Jela su povezana s ambijentom i efektima svake sale. Na vodopadu ih čeka “osvježavajući ritual za čišćenje osjetila” s jelima s okusima dima, lješnjaka, nori algi i granny smith jabuke, shisa i makadamije. U sali otkrića poslužuju se tirgor mlijeko, cvijet sečuanske paprike dok sala okusa suočava goste s ekstremnim primjerima slatkog, kiselog, gorkog i slanog. U sali ocean poslužuju se plodovi mora, plankton, šampanjac i alge. Kako to izgleda u praksi, možete vidjeti na Eatrenalinovim web stranicama i društvenim profilima

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.