Ikonografski ljubljanski restoran JB, smješten u povijesnoj zgradi arhitekta Jože Plečnika, slavi 30. obljetnicu. Njegov osnivač, veliki slovenski chef Janez Bratovž, piše dnevnik Delo, upravo je na obljetnicu kuhinju JB-a simbolično prepustio sinu, chefu Tomažu Bratovžu koji sa sestrom Ninom već neko vrijeme vodi restoran.
JB je godinama bio najvažniji slovenski restoran, sve do afirmacije Hiše Franko Ane Roš. Janez Bratovž, nestor slovenske visoke kuhinje koji već nekoliko godina priča o mirovini iako je u top formi, prvi je slovenski chef čiji je restoran još prije 15 godina ušao na listu World’s 50 Best. Njegovo je kuhanje zadnjih godina plemenito, hedonističko i iznimno precizno. Debeli teleći kotlet bastiran maslacem vjerojatno je jedan od najfinijih komada teletine koji smo ikad igdje probali. JB već neko vrijeme servira dva tasting menija, jedan koji potpisuje Janez Bratovž i drugi Tomaža Bratovža. Nina Bratovž vodi vinski program restorana.
natoč nespornoj konstantoj kvaliteti, JB dosad nije dobio Michelinovu zvjezdicu.“Ja te zvjezdice više ne mogu dobiti,” rekao je Bratovž za Delo, aludirajući na novu energiju i šanse svojih nasljednika. Činjenica da JB u dosadašnjim izdanijma Michelina za Sloveniju nije dobio zvjezdicu, spada u teže propuste Michelinovih inspektora i uredništva.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.