Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ana Roš 4. veljače u Ljubljani otvara pop-up bistro Ana in Slon. Radit će tri mjeseca, nema rezervacija 

ana-ros-knjiga

Kad smo lani u travnju u Manu2 razgovarali sa slovenskom cheficom Anom Roš nakon senzacionalne večere koju je bila priredila sa chefom Hrvojem Kroflinom, govorila nam je o velikim planovima koje ima za 2023: otvaranju zanatske pekarnice s Natašom Đurić, otvaranju fine dining restorana u Savudriji, craft baru i, s posebnim žarom, o bistrou koji želi otvoriti u Ljubljani. Bilo bi to posve neformalno mjesto, u kojem je Roš htjela promovirati sve bolju slovensku zanatsku proizvodnju hrane. 

“U Sloveniji imamo fantastične sireve, kako to da nigdje ne možete pojesti dobar fondu ili raclette? Imamo sjajne proizvođače povrća, nigdje ne možete dobiti dobro jelo tipa pot au feu. U Hiši Franko godinama razmišljamo kako male lokalne proizvođače, farmere, mljekare, vrtlare, povezati sa širim tržištem. Pandemiju smo iskoristili kao priliku i pokrenuli niz projekata s tom idejom,” rekla je Ana Roš. Planovi se ostvaruju dobrim tempom.

EKSKLUZIVNO Ana Roš u Ljubljani otvara bistro, pekarnicu i craft bar, u suradnji sa slovenskim farmerima

Pekarna Ana u Ljubljani je regionalni hit, a sada, kako piše Dobra hrana, za 4. veljače najavila i otvorenje bistroa Ana in Slon u Nazorjevoj ulici 5. Zasad je riječ o pop-up restoranu koji će raditi tri mjeseca. Kako nam je svojedobno objasnila, Ana Roš i njen tim odlučili su početi od Ljubljane jer im je to tržišno logično i “žele probuditi grad koji se u pandemiji uspavao” Cilj je proširiti koncept na sve veće gradove u Sloveniji, možda i preko granice. Bistro će raditi jela za dijeljenje, naglasak će biti na povrću, lokalnost se podrazumijeva, a ideja je psojiti mediteranske i planinske namirnice Slovenije. Koncept možda zvuči konvencionalno, ali budući da znamo da sve što Ana Roš radi ne da nije konvencionalno nego je radikalno i originalno, očekujemo da bi mogao imati značajan utjecaj na okolne restoranske scene pogođene krizom. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.