EKSKLUZIVNO Ana Roš u Ljubljani otvara bistro, pekarnicu i craft bar, u suradnji sa slovenskim farmerima

“Sloveniji imamo fantastične sireve, kako to da nigdje ne možete pojesti dobar fondu ili raclette? Imamo sjajne proizvođače povrća, nigdje ne možete dobiti dobro jelo tipa pot au feu. U Hiši Franko godinama razmišljamo kako male lokalne proizvođače, farmere, mljekare, vrtlare, povezati sa širim tržištem. Pandemiju smo iskoristili kao priliku i pokrenuli niz projekata s tom idejom,” pričala nam je sinoć chefica Ana Roš nakon sjajne četveroručne večere koju je u Manu2 priredila sa chefom Hrvojem Kroflinom.

Nakon izuzetno uspješne suradnje s trgovačkim lancem Tuš koji danas prodaje cijelu liniju proizvoda od namirnica sa slovenskih farmi koje potpisuje Ana Roš, velika slovenska chefica pokreće novi, još ambiciozniji koncept. U Ljubljani otvara bistro, pekarnicu s Natašom Đurić, eksperticom za sourdough kruh koja je donedavno bila zadužena za kruh u Hiši Franko, i craft koktel bar.
“Krećemo od Ljubljane jer nam je to tržišno logično i jer je želimo probuditi, mislim da se u pandemiji uspavala. Cilj nam je novi koncept proširiti na sve veće gradove u Sloveniji, možda i preko granice,” kaže Roš. U bistrou u kojemu će se spajati mediteranski i planinski vrtovi naglasak će biti na povrću i jelima za dijeljenje, formatima kakvih u Sloveniji sada nema. S novim brendom i lokalima, prilično velikim poslovnim poduhvatom, Ana Roš postavlja novi model afirmacije lokalne hrane koji bi mogao imati golemi utjecaj i u Sloveniji i u Hrvatskoj.