Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kad je riječ o mliječnoj janjetini, Okrugljak je i dalje uvjerljivo najbolji u Zagrebu

okrugljak-janjetina-g

Unatrag pet ili šest godina Okrugljak se suočava s lošim kritikama u doslovno svim zagrebačkim medijima. Te su kritike dijelom opravdane. Bilo kakvo kompliciranije kuhanje u Okrugljaku najčešće ne ispada dobro, a servis zna biti izrazito diskriminativan.

I mi smo, uostalom, prije par godina bili napisali da Okrugljaku, najstarijem zagrebačkom restoranu koji neprekidno radi još od 1913. godine, treba temeljiti face lifting uključujući novog chefa, koji bi bio kadar spojiti Okrugljakovu često nepreciznu rustikalnost sa zahtjevima suvremenog profesionalnog kuhanja.

Međutim, kad je riječ o jednostavnoj hrani koja se temelji isključivo na kvaliteti ulaznih sastojaka, Okrugljak i danas može biti jedan od najboljih nacionalnih restorana u Hrvatskoj. U što smo se uvjerili ove nedjelje, kad smo u Okrugljaku ručali doslovno fantastičnu mliječnu janjetinu i veoma dobru kuhanu šunku i hladni buncek sa svježe naribanim hrenom.

okrugljak-buncek

Mliječna janjetina u Okrugljaku se prodaje od sredine prosinca do sredine ili kraja veljače. Riječ je o izrazito sezonskom mesu: mala janjad ima između pet i osam, najviše deset kilograma. U Okrugljak se mliječna janjetina priprema isključivo na ražnju. Janje od pet kilograma ne može vam dati file ili kotlete.

Janjetina koju smo ručali u nedjelju bila je slatko slana, sa sasvim malo masnoće, s neopisivo ukusnom hrskavom kožom i s dugim, specifičnom, nepogrešivim herbalno-tamnim okusom janjećeg mesa.

Okrugljakova je nedjeljna janjetina vrijedila čistu desetku, jer ne možemo zamisliti bolju mliječnu janjetinu s ražnja. Prije ovog genijalnog mesa pojeli smo nešto odličnog hladnog bunceka i sasvim korektnu kuhanu šunku s kravljim sirom i svježe naribanim hrenom; btw, ni uz najbolju volju ne razumijemo restorane koji koriste hren iz teglica. Svježi hren svakodnevno je dostupan i n puta bolji od bilo koje tvorničke verzije hrena.

Ovaj jednostavan ali odličan ručak, s buteljom šampionskog Crvikova Vilina plesa iz 2017. i par čaša Bastianove Malvazije (sami smo donijeli šampanjac, Nicholas Maillart), platili smo oko 177 eura.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.