Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EURO LISTA Pet najboljih zagrebačkih value for money restorana poslije prelaska na euro

Ugostitelji, naravno, tvrde da su početkom siječnja digli cijene zato što su im narasli ulazni troškovi ili zato što i inače u prvom mjesecu korigiraju cijene. Ne kažemo da to u pojedinim slučajevima nije točno. Međutim, kako iz profesionalnih razloga stalno razgovaramo s vrlo mnogo ugostitelja, sasvim pouzdano znamo da su neki od njih planirali dignuti cijene 1. siječnja 2023. čim su doznali da euro definitivno zamjenjuje kunu.

Ti su se ugostitelji oslanjali na efekt navodno nevidljivih promjena: gosti će, kao, biti ljuti ako biftek ili butelja vina skoče s 200 na 230 kuna, ali ne bi trebali primijetiti nove, više cijene u eurima.

Takva, dosta naivna psihologija formiranja cijena dovela je i do značajnih promjena na listi restorana koji predstavljaju najbolju vrijednost za novac.

Evo trenutne value for money liste za Zagreb. Na nacionalnoj razini valja istaknuti da Plavi podrum nije podigao cijene ni za cent. Samo ih je preračunao.

1. Panda, Crnčićeva

panda

U ovom starinskom kineskom restoranu prošli smo tjedan butelju Kozlovićeve Malvazije i pet što malih, što velikih jela, platili točno 54 eura. Otprilike jednako kao prije godinu dana. 

2.Theatrium, Teslina

theatrium

Filip Horvat tek je neznatno podigao cijene. Njegova najpopularnija jela, poput rižota s biftekom, bečkog šnicla i i bifteka Wellington nisu poskupjela ili su poskupjela otprilike za postotak nabavne cijene. Golema porcija Wellingtona, koja sada košta 210 kuna, i dalje ne spada među najskuplje bifteke u gradu. A Wellington je po sastojcima dosta više od bifteka.

3.Vinodol, Teslina

Vinodol nije zaokruživao cijene, nego ih je preračunao na dvije decimale pa tako goveđa juha košta 4,65 a soparnik 6,64 eura. Neka su jela ipak poskupjela, poput finog filea gacke pastrve.

4. Batak, 14 lokacija

U Batku u Tkalčićevoj zadnji smo put jeli trećeg ili četvrtog siječnja. Pet čaša malvazije Festigia, šljive u panceti, rolice s mesom od mazalica i šopsku salatu, platili smo 34 eura, što je otprilike isto kao lani.

5. Štrukle u Esplanadi, Mihanovićeva 

esplanade-strukle

Štrukle za dvoje u Esplanadi koštaju 16 eura. Do 31.siječnja, kad prestaju Dani štrukli. Osim što su Esplanadine štrukle izvrsne, u kojem se još hotelu s pet zvjezdica dvoje ljudi mogu najesti za 120 kuna? 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.