Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Neki od najboljih hrvatskih restorana nalaze se u hotelima. Riječ je o važnom trendu u gastronomiji i turizmu

U nedavnim izborima Kulta Plave Kamenice, Restoranom godine proglašen je Cap Aureo u rovinjskom hotelu Grand Park, a drugo je mjesto osvojilo Nebo koje se nalazi u riječkom Hiltonu. Najboljim je chefom proglašen Jeffrey Vella iz Cao Aurea, a među prvih deset chefova uvrstili su se Deni Srdoč iz Neba i Ana Grgić Tomić iz Esplanade.

U izboru za Mladog chefa godine pobijedio je Pavo Klarić iz bujskog San Canziana. Ovi rezultati ukazuju na važan trend u hrvatskoj restoranskoj i hotelskoj industriji. Radi se o povratku visoke gastronomije u hotele. Kažemo povratku, jer je prije četrdesetak godina hrvatska visoka gastronomija uglavnom živjela u nekoliko luksuznih hotela, da bi se u devedesetima, pa sve do relativno nedavno, napadno maknula s hotelske scene, uz tek nekoliko iznimaka na čelu s Esplanadom. Razlog povratka visoke gastronomije u hotele sasvim je jasan.

Menadžeri i vlasnici velikih hotelskih lanaca, kao i manjih obiteljskih hotela, razumjeli su da je gastronomija jedan od glavnih argumenata za privlačenje gostiju jače kupovne moći. Trend vrhunskih restorana u velikim hotelima pokrenula je prije više od deset godina Maistra, da bi se lošinjska Jadranka pridružila 2016. ili 2017. Sada je na redu Valamar, koji već jest bitno digao kvalitetu kuhanja i servisa u nekoliko svojih restorana, a za iduću sezonu priprema jedno ili dva potencijalno spektakularna otvorenja. Podsjetimo, nadalje, da je Ana Roš najavila otvaranje restorana u novom luksuznom resortu u Savudriji. Restorani vezani uz velike hotele imaju dvije strateške  prednosti: sigurne goste i stabilne financijske resurse. Osim toga, bilo bi dosta neobično da turistička zemlja poput Hrvatske nema ozbiljne gastronomske restorane u hotelima. Nažalost, trend visoke hotelske gastronomije zasad je uglavnom ograničen samo na Istru, Kvarner i Zagreb, i Boškinac na Pagu.

Ne znamo, nažalost , ni za jedan dalmatinski hotelska restoran, osim Lemongardena i LD-a, koji je došao blizu vrha hrvatske gastro scene, a i tu se radi o malim hotelima/resortima. Dalmatinski veliki hoteli opet godinama kasne.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.