Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Na Kantunu u Rijeci jednostavni je riblji restoran koji nudi svježu ribu, ali kuhanje bi moglo biti bolje 

na-kantunu

Konoba Na Kantunu je klasična rustikalna riblja konoba na koju je publika navikla. Smještena je u relativnoj blizini riječke tržnice, na samom kantunu ulice. Uređenje je jednostavno, pomalo starinsko, ali s lijepim slikama na zidovima. Jelovnik je klasičan i orijentiran na riblja jela, koja ovdje gotovo svi i naručuju.

na-kantunu-1

Sastoji se od desetak predjela u formi malih ribica i sireva te raznih salata, dvadesetak glavnih ribljih jela od filea oboritih riba do lignji i buzare te raznih tjestenina u obliku pljukanaca i rižota s raznim plodovima mora. Ponuda se mijenja svaki dan ovisno o ribi koju trenutno imaju, a u ovom trenutku vlada lovostaj pa nema nekih od najboljih i jeftinijih riba poput srdela ili palamide, što donekle otežava izbor, no lovostaj se mora poštovati kako bi se održao riblji fond. Za početak smo uzeli male slane ribe uz fini tostirani kruh s rajčicom i malo češnjaka koji nije ostavljao preintenzivan aftertaste. Za glavno jelo smo pojeli kuhanu ražu s maslinovim uljem i keljom te grdobinu u vinu s palentom.

Oba tanjura su korektna, no možda bi se dalo poraditi na nekim detaljima. Za grdobinu bismo više voljeli da je došla u obliku medaljona nego s kostima. Meso jest bilo čvrsto i sočno ali i bezokusno. Palenta koja smo naručili s grdobinom bila je odveć mekana, iako smo očekivali da će biti malo hrskavija jer na jelovniku piše da je zapečena na žaru. Raža, inače jedna od najboljih i najveličanstvenijih jadranskih riba, također je solidna. Pohvale konobarici za napomenu kako nemaju najveće komade raže već da su danas dobili nešto manje. Kelj koji ide uz ražu pomalo je beskarakteran. Tako bi mogli opisati i cijelu konobu Na Kantunu. Njezina riblja jela su solidna i korektna, no fali im jako malo kako bi se ipak odvojili od prosjeka. Vinska karta je dobra. Na njoj se mogu pronaći klasici koji bi trebali biti u gotovo svim restoranima poput Cuj malvazije, Piquentum malvazije, Tomčeva Maranyja i Rockstara, Ottocenta, a pri dnu karte nalazi se i Birin grk.

na-kanutnu-grdobina

Pohvalno je što se većina vina može točiti na čaše, ali ih nažalost konobari ne toče pred gostima, što bi trebalo biti pravilo. Na Kantunu može funkcionirati kao jednostavna riblja konoba za brzinski ručak u tjednu, čemu smo i svjedočili. Mnogi gosti su došli poslije posla ili za vrijeme pauze. Takvih ribljih lokala u centru Rijeke nema mnogo, ako ih uopće ima. Zato bi bilo dobro da Na Kantunu kuha s mrvicu više karaktera i znanja. Ovako neke druge konobe u neposrednoj okolici Rijeke ipak ostaju bolje i ambicioznije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.