Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ODLIČNA VIJEST ZA MESOŽDERE Wagyu se napokon širi Zagrebom

wagyu-komad

Prije nešto više od pola godine jedna nas je čitateljica zamolila da joj preporučimo zagrebački restoran koji drži vrhunsku japansku govedinu. Sugerirali smo Tekku, koja na meniju godinama ima kobe, ali tog tjedna su bili ostali bez najsočnijeg mesa na svijetu. Danas se, srećom, wagyu ( japanska riječ za govedinu) proširio zagrebačkom restoranskom scenom. Evo restorana koji drže ili upravo nabavljaju wagyu, bilo da je riječ o originalnoj japanskoj govedini ili o novozelandskom, australskiom ili američkom wagyju.

1. Oxbo, Hilton Double Tree, Vukovarska

oxbo-wagyu

Hiltonov steakhouse na meniju drži tri jela od japanske govedine, dva manja predjela i steak s oznakom A5 (A5 nije oznaka masnoće, nego iskoristivosti mesa pojedine životinje. Oznaku A 5 dobivaju krave s najmanje 72 posto iskoristivosti mesa. Takve su životinje i najcjenjenije)

2. Chevo’s, Adamićeva

chevos-wagyu

Chevos također drži certificiranu japansku govedinu, koji reže na tanke steakove. Meso se doslovno topi u istima. 

3. Theatrium, Teslina

theatrium-wagyu

Prošli smo petak u Theatriumu pojeli briljantan tataki od australskog wagyua, koji jest manje masan od većine japanskih, ali je i dalje superiorno mekan i sočan. Filip Horvat fete wagyua servira s beluga kavijarom. Može li raskošnije.

4. Tekka, Radnička

tekka-wagyu

Tekka na meniju ima tajimu iz perfekture Hyogo. Radi se o jednoj od najcjenjenijih vrsta japanske govedine. Steak košta 69 eura i vrijedi sav taj novac.

5. Takenoko, Masarykova

Na Takenokovu meniju piše, doslovno, biftek od japanske govedine, bez ikakve specifikacije o kakvoj je vrsti mesa zapravo riječ. Dosta neobično.

6. Capuciner, Kaptol

Ova neobična kombinacija steakhousea i gostionice opće prakse drži wagyu ribeye A4, za pomalo visokih 890 kuna: na jelovniku pošteno piše da se ne radi o kobeu, nego o “kobe style” govedini.

7. Maredo, Andrašecova

Maredo još ne prodaje japansku govedinu, ali se ovih dana počinje pripremati za posluživanje wagyua. Rezovi koje smo vidjeli fantastčno su mramorni.

8. Baltazar, Nova Ves

Baltazar, jedna od klasičnih zagrebačkih restoranskih institucija, već nekoliko godina na listi steakova drži japanski wagyu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.