Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Plavom podrumu probali smo Barolo Pio Cesare iz 1962. godine. Vino je i danas doslovno genijalno i vrijedi više od 95 bodova

pio-cesare-1962

Daniela Kramarić u subotu popodne osobno je otvorila prašnjavu butelju Barola vinarije Pio Cesare iz 1962,godine. Vino je imao originalni, šezdeset godina stari čep. Zatim ga je vlasnica Plavog podruma dekantirala, da bismo u idućih 45 minuta uživali u jednom od najspektakularnijih vinskih iskustava ikad. Barolo iz 1962. izgubio je boju, pa je sada prozirno svjetlocrven, što je normalno, jer tradicionalno proizvedeni barolo ionako ne može imati preduboku boju: nebbiolo je takva sorta.

Na nosu su se prvo osjetile snažne arome katrana, laka i sušenih ruža i ljubičica, baš kao iz tipičnih opisa odležanog barola. Poslije desetak minuta bouquetom su počeli prevladavati vlažno šumsko tlo i sušene gljive, prije svega crni trubači i vrganji. Sušene šumske gljive, s nešto toplih začina, nastavile su dominirati do zadnje kapi. Struktura vina nevjerojatno je vibrantna za tako staru bocu: tanina je mnogo i prekrivaju jezik. Barolo iz 1962. doslovno je plesao u ustima, da bi završio dubokim, baršunastim naglaskom. No, najimpresivniji je bio sam okus: poslije 60 godina Barolo Pio Cesare ne samo da je zadržao dosta voća, nego je imao vjerojatno minutu dugačak, naglašeno slatki, blago alkoholni aftertaste. Radi se o vinu koje danas, poslije šest desetljeća, vrijedi više od 95 bodova po najstrožim međunarodnim kriterijima, višima od onih koje Decanterovi suci primjenjuju u ocjenjivanju na DWWA. Riječ je, usput govoreći, o idealnom vinu za prave bijele tartufe.

pio-cesare-2

Pio Cesare obiteljska je vinarija iz Albe, koju je 1881. godine osnovao Cesare Pio. U subotu popodne u prepunom i atraktivno preuređenom  Plavom podrumu, probali smo još nekoliko sjajnih vina, poput Margauxova Pavillon Rougea iz 2018. godine. Radi se o berbi koja se već danas opravdano spominje u istoj rečenici s bordoškim klasicima poput 2005, 2009. i 2010. No, u usporedbi s ovim briljantnim Pio Cesareom, (koji se, naravno, ne prodaje; riječ je o boci iz privatne kolekcije) Pavillon Rouge gubi na uzbudljivosti. U Plavom podrumu, koji u ponedjeljak odlazi na godišnji odmor, ručali smo izvrstan tartar od škampa s emulzijom limete i Granny Smitha, još ukusnije “paljene” škampe s umakom od škampa i kremom od čičoke, žestoko jodiranu, sočnu veliku trilju i eteričnog, perfektno pečenog kovača. Chef Mato Bebek donio je značajnu crtu elegancije u okusima vrhunskih namirnica s kojima radi Plavi podrum.

Plavi podrum nije digao ni “zaokruživao” cijene. Softver u blagajni prosinačke je cijene naprosto preračunao u eure. Daniela Kramarić, žena koja je četvrt stoljeća u vrhu ugostiteljskog biznisa u Hrvatskoj, točno zna što radi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.