Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlada, zasad, nije poduzela apsolutno ništa protiv novogodišnjeg rasta cijena. Zato jer se Vladi rast cijena isplati 

meso-diskont-supermarket

Sve gromoglasne najave današnje Vladine reakcije na nagli rast cijena uslijed konverzije novca, pokazale su se uglavnom netočnim. Vlada nije donijela uredbu o povratku cijena na razinu s kraja dvanaestog mjeseca, nego je samo pozvala sve koji su podigli cijene, da ih vrate na tu razinu.

Vlada nije ukinula energetsku potporu onima koji su podigli cijene, nego je samo najavila masovne inspekcije, što može, ali ne mora, biti sredstvo pritiska. Vlada je,,zapravo, daljnju sudbinu rasta cijena zbog uvođenja eura ostavila svačijoj osobnoj savjesti. Netko može, a netko ne mora vratiti cijene. Inspektori mogu, ali ne moraju, kažnjavati one tvrtke koje, kako kaže Vlada, nepošteno dižu cijene. To zavisi o osobnoj odluci i savjesti svakog inspektora. A ni jedna se efikasna politika ne može temeljiti na bilo čijim osobnim odlukama i savjesti, nego na zakonski propisanim  automatizmima.

Čini se da je Vladina barnumski najavljena akcija protiv neopravdanog dizanja cijena bila tek propagandni cirkus. Naime, Vlada mora reagirati na ljutnju javnosti zbog novog inflatornog udara, no činjenica je da na rastu cijena, zbog PDV a, najviše profitira državni proračun, što je, trenutno, glavno Vladin interes. Koliko god nepopularno zvučalo, Vladi se zbog punjenja proračuna zapravo isplati siječanjska inflacija. I zato danas nije poduzela ništa protiv rasta cijena. Eventualno stvarni potezi protiv euro inflacije zavisit će isključivo o snazi pritiska javnosti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.