Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlada ukida energetske potpore i šalje inspekcije trgovcima koji ne smanje cijene

hladnjaci-supermarket

Hrvatska Vlada najavila je da će danas, u četvrtak 5. siječnja, donijeti odluku kojom će pokušati zaustaviti rast cijena uslijed uvođenja eura. U medijima su se dosad pojavile dvije verzije današnje Vladine reakcije na rast cijena. Prvo se tvrdilo da će Vlada uredbom vratiti cijene hrane na razinu s kraja 2022. godine.

Index je, međutim, sinoć objavio da će Plenkovićev kabinet donijeti ipak nešto sofisticiraniju odluku, koja bi trgovinske lance trebala natjerati da sami vrate cijene. Prema toj verziji, Vlada će zaprijetiti trgovcima, ali i dobavljačima, ukidanjem energetskih potpora koje su uvedene u rujnu ove godine. Zahvaljujući opsežnom paketu energetskih potpora cijene struje u Hrvatskoj prestale su rasti. Drugo, Vlada će onim tvrtkama koje ne vrate cijene iz dana u dan slati  inspektore, poreznike i carinike, koji će tražiti svaku moguću grešku u njihovom poslovanju.

Vlada, dakle, neće donijeti izravni odluku o smanjivanju cijena, nego će de facto prisiliti trgovačke lance i njihove dobavljače da to sami naprave. Ovakve mjere zvuče nepopularno i zastarjelo. S druge strane, inflacija u Europi zadnjih se mjeseci smiruje, dok bi u Hrvatskoj ovaj mjesec mogla eksplodirati, što Vlada ne želi dopustiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.