Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marques de Riscal Gran Reserva iz 2016. godine netipičan je primjer vrhunske Rioje

riscal

Rioja je najpoznatija španjolska vinska regija. Iako proizvodi doslovno genijalna bijela vina koja se puštaju na tržište deset do petnaest godina poslije berbe, Rioja je najpoznatija po crnim vinima, proizvedenim mahom od tempranilla, uz dodatak ponešto drugih sorti, poput graciana. Marques de Riscal jedna je od najvažnijih vinarija u Rioji.

Marques de Riscal osnovan je 1858. godine, prva komercijalna berba zabilježena je 1862. godine, a vinarija danas raspolaže s 540 hektara vinograda u Rioji i 340 u Ruedi. Osim toga, Marques de Riscal ima ugovore s nizom vinogradara, koji uzgajaju još oko 900 hektara loze. Vinogradi u Ruedi u organskom su uzgoju od 2018. godine, kao i dio vinograda u Rioji.

Neki vinogradi tempranilla u Rioji stari su preko 80 godina. Marques de Riscal postao je globalna senzacija zahvaljujući velikom arhitektu Franku Gehryju, koji je prije dvadesetak godina dizajnirao njihovu novu vinariju i luksuzni hotel. Zahvaljujući Gehryju, Marques de Riscal izašao je iz svijeta vina i postao internacionalna kulturna atrakcija. Zagrebački distributer Lu Ma Ekskluziv, vlasnik najboljeg zagrebačkog vinskog bara , smještenog na Vrbanima, lani je uvezao nekoliko etiketa iz širokog portfolija Marques de Riscala, od hrskavog Verdeja do baršunaste crne Gran Reserve. Par dana poslije Nove godine otvorili smo buteljku Gran Reserve iz 2016.

Usput govoreći, gran reserva, najviša konvencionalna oznaka u Rioji, podrazumijeva da crno vino odležava najmanje dvije godine u drvu, i onda još tri godine u boci ( četiri godine za bijela vina). Marques de Riscalova Gran Reserva iz 2016. godine, koji je Wine Enthusiast ocijenio s 95 bodova, netipična je velika Rioja. Netipična utoliko što je odležavala u francuskom, a ne u američkom hrastu, koji vinima daje puno vanilije. Riscalova Gran Reserva iz 2016. mekano je, zaokruženo, glatko vino s jakim ekstraktom, bouquetom koji se sastoji od crnog voća, tamne čokolade, kave i distinktivnih začina poput klinčića i kardamoma, i s jako dugim, toplim okusom: petnaestak posto alkohola gotovo je nevidljivo, a slatki, fino granulirani tanini ovom odličnom vinu daju još najmanje tridesetak godina života u vrhunskoj formi. I sve to za samo 330 kuna. Hrvati bi trebali naučiti piti velike Rioje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.