Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO FINALE IZBORA ZA VINO GODINE Treće mjesto osvaja Stagnum iz 2012. s 52 boda  

Frano Miloš postigao je jedinstveni standard u hrvatskoj vinskoj industriji. Na tržištu, naime, ne postoji ni jedan Stagnum mlađi od deset godina. Frano Miloš pušta svoje najbolje vino iz podruma tek kad navrši deseti rođendan. Što znači da su Stagnumi redovito zaokruženi, zreli, mekani koliko to plavac s Pelješca može biti, duboki, kompleksni i jako terroirski, s tipičnim bouquetom punim makije, vruće zemlje i šljiva.

Stagnum iz 2012. danas ima rubinsku iskričavu boju mladog vina i svježinu netipičnu za plavce. Svježina je, naravno, posljedica terroira: Miloševe loze rastu grmoliko, iz kamena, na strmim terasama kojima svakodnevno puše jak vjetar, i s velikim temperaturnim razlikama između dana i noći.

Uzgoj je, naravno, ekološki jer u sušnoj divljini Miloševih vinograda ionako nema potrebe za špricanjem; Frano Miloš tek vrlo povremeno koristi sumpor i bakar. Rezultat je vjerojatno najelegantnije hrvatsko crno vino koje obiluje taninima, ali redovito zrelim. Berba 2012. jedna je od pet najboljih Miloševih u ovom stoljeću: po ekspresivnosti i kompleksnosti može se uspoređivati s 2007. Logično je stoga da se Stagnum iz 2012. našao u samom vrhu izbora za Vino godine.

Vivat Fina Vina – Partner izbora Vina godine

vivat

Zagrebački Vivat stalni je pokrovitelj izbora za Vino godine. Vivat je jedan od najvećih distributera vina i jakih pića u Hrvatskoj. Vivat, koji u Zagrebu ima dvije vinoteke, ekskluzivni je zastupnik Taittingera, Allarta, Antinorija, Miravala, Ferrarija, Loimera i niza drugih velikih svjetskih vinarija.

Pravila izbora 

U izboru za Vino godine sudjeluje dvadesetak sommeliera i vinskih kritičara. Svatko može glasati za pet vina. Prvo mjesto donosi 10 bodova, drugo 8, treće 6, četvrto 4, a peto 2 boda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.