Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE Roko Nikolić iz Tri sunca upravo stvara novu gastronomsku scenu dalmatinskog zaleđa

Unutrašnjost Dalmacije nije baš poznata po ozbiljnim restoranima. Zapravo sve donedavno, osim legendarne konobe Vinko, u unutrašnjosti Dalmacije nije bilo ni jednog zaista ozbiljnog restorana. Onda je Mate Sučić usred Zagore otvorio ambiciozni Campanelo, da bi se predkraj 2022. Roko Nikolić iz Rovinja preselio u rodni Imotski, gdje je pokrenuo Tri sunca, prvi gastronomski bistro u povijesti tog malog, ali veoma poznatog grada.

roko-nikolic-tri-sunca

Roko Nikolić ima tek 27 godina. U tih je 27 godina stigao raditi u dubrovačkom Hilton Imperialu, završiti sisački Kul-in i talijansku Almu, i preokrenuti sve što nije valjalo u rovinjskom Blu. Blu je, podsjetimo, četvrt stoljeća stari restoran na jednoj od najljepših rovinjskih lokacija, koji je uvijek imao problema s hranom. U samo godinu i pol dana, mladi gospodin Nikolić od Blua je napravio jedan od najboljih rovinjskih restorana, odmah iza velike četvorke koju čine Cap Aureo, Agli Amici, Monte i Tekka.

tri-sunca

Blu je procvao kao gastronomski bistro. Blu su karakterizirale srednje teške tehnike, srednji do veoma dobri sastojci, puno talenta u slaganju okusa, lijepe prezentacije i umjereno poštovanje sezona i lokalnosti: sve to za prihvatljiv novac i uz kraću, ali zaista dobru vinsku kartu. No, dok u Rovinju s takvim konceptom nužno morate biti peti ili šesti, jer se ne možete tući ni s Jeffreyem Vellom ni s Emnauelom Scarellom, kao ni sa golemim živim jastozima i škampima iz Vikinga, u Imotskoj bi krajini Nikolić morao postati uvjerljivo prvi.

Uostaom, njegovo je kuhanje već sada puno civiliziranije ne samo od kuhanja u većini restorana u dalmatinskom zaleđu nego i od kuhanja u većini restorana u Splitu i Šibeniku. Roko Nikolić hrabar je i poduzetan mladi čovjek, koji bi mogao veoma snažno utjecati na podizanje i kultiviranje restoranskih kriterija u južnoj Hrvatskoj. Njegovo potpisno jelo, Pašticada 2.0 pokazuje u kojem se smjeru može kretati dalmatinska gastro bistronomija.

Aspira College – Partner izbora Mladog chefa godine

aspira-skoko

Aspira je vodeća obrazovna institucija u Hrvatskoj, posvećena gastronomiji i ugostiteljstvu. Aspira izvodi nastavu u Zagrebu i u Splitu i redovito surađuje s desecima renomiranih hrvatskih chefova i drugih ugostiteljskih profesionalaca.

Pravila izbora 

Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire. Cilj je izbora povećati vidljivost mladih kuhara u profesionalnoj, kao i u širokoj javnosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.