Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

VELIKO FINALE IZBORA ZA CHEFA GODINE Tvrtko Šakota osvojio je drugo mjesto sa 106 bodova

chef-godine-2022-sakota

Nav je ove godine pao s prvog na šesto mjesto u izboru za Restoran godine. No, Navov chef Tvrtko Šakota, lanjski pobjednik, zadržao se u najužem vrhu hrvatskih kuhara s drugim mjestom i 106 bodova, u izboru za Chefa godine. Razlozi za Šakotin kontinuirano visoki plasman posve su razvidni.

Šakotine restorane možete ili ne morate voljeti (mi Nav jako volimo). Ali, Tvrtko Šakota, volite li njegove restorane ili ne, potpuno je nesporni autoritet modernog pristupa restoranskom kuhanju u Hrvatskoj. Gospodin Šakota čovjek je koji najdosljednije, najupornije, najfanatičnije i najbeskompromisnije radi na provedbi načela o mikrolokalnoj i mikrosezonskoj gastronomiji.

Istodobno, Šakota uglavnom perfektno kuha, tako da su njegova jela podjednako inovativna i hedonistička. Uostalom, Šakotin je jelen pečen za stolom vjerojatno najfinije jelo od crvenog mesa koje smo ove godine probali u Hrvatskoj. Naposljetku, Tvrtko Šakota uspostavio je održivi poslovni model u kontekstu progresivne kuhinje, što nije osobito često ni u inozemstvu, a potpuno je jedinstveno u Hrvatskoj. Tvrtko Šakota spada među tri ili četiri neupitna lidera hrvatske gastronomske scene. S obzirom na njegovu golemu radnu energiju i strast za učenjem, prilično smo sigurni da će chef Šakota takav status zadržati još barem petnaest do dvadeset godina, i da će ga javnost jednom doživljavati i kao hrvatskog Alaina Passarda.

Tvrtko Šakota početkom siječnja s nekoliko prijatelja i sumišljenika otvara bistro/deli/pekarnicu na Opatovini, koji bi mogao dugoročno promijeniti strukturu zdrave ulične i demokratske hrane u Hrvatskoj.

Zmajska pivovara – Partner izbora Chefa godine

Zmajska pivovara bavi se stalnim istraživanjem mogućnosti slaganja različitih pivskih žanrova s modernom gastronomijom: nedavni zagrebački tasting moćnog kiselog piva Critters Went Beserk s bean-to-bar Taman čokoladom pokazuje da su mogućnosti doslovno bezgranične.

Pravila izbora za Chefa godine

Chefa godine, kao i Restoran godine, biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, investitori, novinari, restoranski menadžeri. Svatko može glasati za pet chefova, ali ne smije biti financijski povezan ni s jednim chefom za kojeg je glasao. Prvoplasirani chef dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petoplasirani 2 boda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.