Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I VIVAT BIRAJU VINO GODINE Peto mjesto osvaja platinasta Kozlovićeva malvazija Santa Lucia s 26 bodova

Sasvim sigurno postoje ekspresivnije malvazije od Kozlovićeve Santa Lucie iz 2017. godine. Sasvim sigurno postoje moćnije i više terroirske malvazije od Kozlovićeve Santa Lucie iz 2017. godine. Ali, prilično smo uvjereni da već dugo godina nismo probali elegantniju malvaziju od Kozlovićeve Santa Lucie iz 2017. godine.

S našom se procjenom, čini se, bar donekle složio i Decanterov žiri, budući da je malvazija Santa Lucia iz 2017. godine osvojila 97 bodova i platinastu medalju na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Malvazija Santa Lucia iz 2017. glatko je, graciozno, doslovno perfektno balansirano vino, koje ujedinjuje snažno tijelo, vibrantnost na jeziku, uljastu teksturu, potpunu suhoću, sortnu prepoznatljivost i raskošni, višeslojni bouquet.

Santa Lucia iz 2017. godine, govoreći u regionalnim kriterijima, po visini dometa asocira na Opoke Marjana Simčiča, baš kao što se Po mojen, Kozlovićeva nedostupna i genijalna macerirana malvazija, može uspoređivati s velikim vinima Damjana Podveršiča. Malvazija Santa Lucia iz 2017. posljedica je duge Kozlovićeve potrage za što plemenitijim izrazom vrhunske odležane malvazije, koja ga je dovela do ovog zaista jedinstvenog vina, koje posjeduje i pojedine diskretne burgundske značajke prelomljene kroz terroir zapadne Istre i karakter istarske malvazije. Berba 2018. još je malo, sasvim malo impresivnija od platinaste 2017.

Vivat fina vina – Partner izbora Vina godine

vivat-promocija

Zagrebački Vivat jedan je od najvećih hrvatskih distributera vina i jakih pića. Vivat, nadalje, ima dvije prilično prometne vinoteke u Zagrebu, i dosta uspješan web shop. Vivat je ekskluzivni hrvatski zastupnik Antinorija, Taittingera, Allarta, Perrina, Graham’sa, Krachera, Penfoldsa i niza drugih važnih svjetskih vinarija.

Pravila izbora 

Vino godine bira dvadesetak sommeliera i vinskih novinara. Svatko može glasati za pet vina. Prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.