Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

VELIKO FINALE IZBORA ZA CHEFA GODINE Treće i četvrto mjesto dijele Rudi Štefan i Hrvoje Kroflin sa 104 boda

chef-godine-2022-stefan-kroflin

Ovogodišnji izbor Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare za Chefa godine uvjerljivo je najdramatičniji dosad. Između drugog i četvrtog mjesta odlučivala su samo dva boda. Dapače, treće i četvrto mjesto podijelili su Hrvoje Kroflin iz Mana2 i Rudolf Štefan iz Pelegrinija sa 104 boda.

Chef Rudi Štefan

Rudolf Štefan jedan je od najvažnijih hrvatskih chefova uopće. Rudolf Štefan stvorio je fine dining u Dalmaciji, izmislio moderni dalmatinski kulinarski kanon i promijenio restoranske standarde u cijeloj Hrvatskoj. Rudi Štefan i Pelegrini osvojili su sve moguće nagrade, uključujući i višekratna prva mjesta u izborima Kulta Plave Kamenice za Chefa godine i za Restoran godine.

Rudolf Štefan hodajući je klasik, čiji bi se glavni zadatak, teoretski govoreći, sada trebao svoditi na ideološko-poslovno usmjeravanje određenih segmenata hrvatske gastronomije. Međutim, poslije dvogodišnjeg pandemijsko-tranzicijskog perioda, u kojem je Pelegrini bio utihnuo, Štefanov se restoran 2022. godine vratio u velikom stilu o čemu svjedoči i njegov ponovni visoki plasman u našem izboru.

Prilično je jasno da Štefan i Pelegrini poslije toliko godina, nisu samo zaslužni šampioni hrvatskog gastronomskog modernizma, nego da ponovo ravnopravno konkuriraju najambicioznijim hrvatskim restoranima.

kroflin
Chef Hrvoje Kroflin

A Hrvoje Kroflin, dugogodišnji chef Mana, pa zatim Mana2 jedan je od najistaknutijih predstavnika novog hrvatskog gastronomskog modernizma. Hrvoje Kroflin radio je u Manu cijelu vječnost, od svojih tinejdžerskih godina. Prije nekoliko godina postao je partner u Manu2, pa je taj lijepo uređeni restoran u zagrebačkom Green Goldu pretvorio u djelomični poligon izrazito hrabre, beskompromisne, ekspresivne kuhinje.

Hrvoje Kroflin voli snažne i čiste okuse, meso i ribu obrađenu na živoj vatri, fermentirano povrće, grahorice i žitarice, i guste, koncentrirane, ekstraktne umake. Hrvoje Kroflin jedan je od nekoliko hrvatskih chefova, s univerzalnim kulinarskim rukopisom. 

Zmajska pivovara – Partner izbora Chefa godine

zmajska-pivo-rouge

Zmajska pivovara prva je prava hrvatska craft pivovara. Zmajska pivovara uskoro slavi deseti rođendan.Zmajska pivovara, uz niz standardnih piva, proizvodi posebne,sezonske i autorske edicije, namijenjene ozbiljnoj gastronomiji. Specijalna izdanja Zmajskog piva perfektno se slažu sa steakovima,masnom plavom ribom, ali i tartufima, vrganjima i tamnom čokoladom.

Pravila izbora

Chefa godine biraju profesionalci iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, investitori, menadžeri i novinari. Birači mogu glasati za pet chefova. Prvo mjesto donosi 10 glasova, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto dva boda.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.