Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA BIRAJU MLADOG CHEFA GODINE Jakov Ujaković proveo je pola života u Pelegriniju

mladi-chef-2022-ujakovic

Naslov je doslovan. Šibenčanim Jakov Ujaković prvi je put došao u Pelegrini kad je bio tinejdžer. Danas, na rubu tridesetih, i dalje radi u Pelegriniju, kao sous chef Rudija Štefana. Ova vrsta lojalnosti zaista je ekstremno rijetka u hrvatskoj ugostiteljskoj industriji: od mlađih chefova možemo se sjetiti Tine Sinožića u Navisu i Christiana Godinića u Vinodolu. I tu lista vjerojatno prestaje.

jakov-ujakovic

Pola života u Pelegriniju u konkretnom slučaju znači da je gospodin Ujaković svjedočio i sudjelovao u svim važnim fazama razvoja najvažnijeg dalmatinskog restorana 21. stoljeća. Ujaković je sudjelovao u stvaranju nove dalmatinske kuhinje, čvrsto utemeljene na tradicijskim jelima, lokalnim sastojcima i modernističkom internacionalnom pristupu gastronomiji. Već ta, sasvim nesporna činjenica, legitimira Jakova Ujakovića kao jednog od najvažnijih hrvatskih mladih chefova.

Jakov Ujaković, koji je u Pelegrini doveo sjajnog sommeliera Branimira Vukšića, ove je godine već dobio nagradu Andrej Barbieri, koju Jutarnji list dodjeluje mladim kuharima. Budući da je Pelegrini poslije dvije pandemijsko-tranzicijske godine ponovno u očiglednom usponu, Ujakovća čeka kreativna i uzbudljiva sezona.

Aspira College – Partner izbora Mladog chefa godine

aspira-skoko

Aspira je vodeća obrazovna institucija u Hrvatskoj, posvećena gastronomiji i ugostiteljstvu. Aspira izvodi nastavu u Zagrebu i u Splitu i redovito surađuje s desecima renomiranih hrvatskih chefova i drugih ugostiteljskih profesionalaca.

Pravila izbora 

Mladog chefa godine biraju uredništvo Kulta Plave Kamenice i vodstvo Aspire. Cilj je izbora povećati vidljivost mladih kuhara u profesionalnoj, kao i u širokoj javnosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.