Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I VIVAT BIRAJU VINO GODINE Kabola Amfora osvojila je sedmo mjesto s 22 boda

Marina Markežića upoznali smo prije točno trideset godina, dok je još vodio tartufarsku konobu u selu Kremenje kraj Momjana. Markežićev je restoran bio toliko tartufarski usmjeren, da smo jednom prigodom ondje ručali pet ili šest sljedova, od predjela do deserta, sve s puno svježih tartufa.

Gospodin Markežić kasnije se posvetio vinu, pa je pod brendom Kabola počeo proizvoditi niz tipičnih istarskih vina: razne stilove malvazije, odležane terane, muškate, solidan pjenušac. I jedno u ono doba netipično vino; malvaziju iz amfore.

Markežić je bio jedan od prvih istarskih vinara koji je koristio amfore. Malvazija Amfora do danas je ostala Kabolin zaštitni znak. Riječ je o gustom, snažnom, ali skladnom, gotovo elegantnom vinu  koje je i u maceriranom formatu zadržalo prepoznatljive sortne značajke. Amfora iz 2019. posebno je ekspresivna, kao i još nekoliko ozbiljnijih malvazija iz te berbe. Kabolina Amfora definitivno zaslužuje plasman među desetak najboljih vina godine.

Vivat Fina Vina – Partner izbora Vina godine

vivat

Zagrebački Vivat stalni je pokrovitelj izbora za Vino godine. Vivat je jedan od najvećih distributera vina i jakih pića u Hrvatskoj. Vivat, koji u Zagrebu ima dvije vinoteke, ekskluzivni je zastupnik Taittingera, Allarta, Antinorija, Miravala, Ferrarija, Loimera i niza drugih velikih svjetskih vinarija.

Pravila izbora 

U izboru za Vino godine sudjeluje dvadesetak sommeliera i vinskih kritičara. Svatko može glasati za pet vina. Prvo mjesto donosi 10 bodova, drugo 8, treće 6, četvrto 4, a peto 2 boda.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.