Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
izbor chefa godine 2021

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKA PIVOVARA BIRAJU CHEFA GODINE Na šestom je mjestu Noelov Bruno Vokal s 58 bodova

chef-godine-2022-vokal

Noel je prvi hrvatski restoran u kojem Bruno Vokal radi kao glavni chef. Mladi gospodin Vokal bio je, među ostalim, sous chef u 360 i u Dubravkinom putu. U ranijoj karijeri Vokal je zavrijedio poštovanje brojnih kolega, koji o njemu redovito govore u superlativima.

U Noelu se, pak, suočio s dvostruko kompliciranim poslom. Prvo, zamijenio je Gorana Kočiša, omiljenog chefa, suosnivača i suvlasnika Noela, koji je s Noelom osvojio Michelinovu zvjezdicu.

vokal

Drugo, Vokal je postao Noelov chef usred pandemije, kad ni jedini zagrebački Michelinov restoran, kao ni mnogi drugi hrvatski restorani, nije imao jasnu viziju daljnjeg poslovanja i razvoja. Prije dvije godine razmišljalo se jedino o čistom preživljavanju, pa je Noel radio i burgere i novogodišnje odojke i velike, zasitne štrukle; ne treba posebno spominjati i da su i burgeri i štrukle bili izvanredni.

No, kako se tržište oporavilo, Noel se vratio svom predpandemijskom cilju. Noel želi dobiti drugu Michelinovu zvjezdicu, po mogućnosti prvi u Hrvatskoj. I tu se otvorio ogroman prostor za Vokalovu kreativnost i znanje. Noelovi ljetni i jesensko-zimski degustacijski meniji s oko 23 jela najkompliciraniji su i najambiciozniji u Hrvatskoj, uz jelovnike Vellinog Cap Aurea (Nav ne brojimo, jer Tvrtko Šakota kuha omakase).

Ivan Jug, Bruno Vokal i barmen Karlo Ferenčak pomladili su Noel, vratili ga u najambicioznije i najuzbudljivije dane, pa je stoga logično da se Vokal i u našem izboru za Chefa godine približio najužem hrvatskom profesionalnom vrhu.

Zmajska pivovara – Partner izbora Chefa godine

Zmajska pivovara, stalni partner Kulta Plave Kamenice u izboru Chefa godine, prva je prava hrvatska craft pivovara. Zmajska pivovara iduće godine slavi deseti rođendan. Uz niz brendova stalno dostupnih u supermarketima, među kojima posebno ističemo Pozoj, jednu od dvije najbolje hrvatske IPA-e, Zmajska u malim serijama proizvodi niz kompleksnih, odležanih gastronomskih piva.

Pravila izbora

Chefa godine biraju profesionalci iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, investitori, restoranski menadžeri i novinari. Svaki birač može glasati za pet chefova. Prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 a peto 2 boda. Nitko ne smije glasati za chefa s kojim je poslovno povezan.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKA PIVOVARA BIRAJU CHEFA GODINE Na šestom je mjestu Noelov Bruno Vokal s 58 bodova

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min