Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
izbor chefa godine 2021

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKO BIRAJU CHEFA GODINE Hrvoje Zirojević, ikona dalmatinske gastronomije, osvaja 7 mjesto s 48 bodova

chef-godine-2022-zirojevic

Prije par godina, negdje uoči pandemije, večerali smo s Davidom Skokom u Manu2. Razgovaralo se, naravno, i o kuhanju i kuharima. Kad smo spomenuli Hrvoja Zirojevića, David Skoko, čovjek koji zna, s poštovanjem je spustio glas i rekao kako misli da je Zirojević jedan od najboljih. Hrvoje Zirojević uistinu jest jedan od najboljih, u što smo se uvjerili u raznim prigodama, različitim kontekstima i suprotstavljenim žanrovima.

Chef Hrvoje Zirojević u Dvoru

Hrvoje Zirojević briljirao je kao chef i restorater u Laganiniju na Palmižani, gdje je posluživao luksuzna riblja jela, i gdje je njegovo osoblje na plus četrdeset provjeravalo temperaturu čaša prije nego što se u njih točio šampanjac. Zirojevićev stalni gost na Palmižani bio je Bono Vox.

Hrvoje Zirojević briljirao je kao gostujući chef u porečkom Spinnakeru, gdje je uspio postići jednaku razinu kuhanja i prezentacije, kao da se nalazi u vlastitom restoranu. Hrvoje Zirojević zadnje dvije godine briljira u splitskom Dvoru, uvjerljivo najboljem restoranu između Šibenika i Dubrovnika, gdje podjednako uspješno priprema elegantna riblja jela, poput cevichea od škampa, i rekonstruira klasičnu građansku kuhinju, kao u primjeru fenomenalnih punjenih  paprika, u kojima smo uživali ovog ljeta. Hrvoje Zirojević najvažniji je dalmatinski chef našeg vremena, iza Rudija Štefana. I jedan od najvažnijih svih vremena.

Zmajska pivovara – Partner izbora Chefa godine

zmajska-pivo-rouge

Zmajska pivovara stalni je partner Kulta Plave Kamenice u izboru Chefa godine. Zmajska, prva prava hrvatska craft pivovara, iduće godine slavi deseti rođendan. Posebna izdanja Zmajske pivovare, od Risa do Flanders Red radikalna su gastronomska piva, namijenjena fine diningu.

Pravila izbora 

Chefa godine biraju profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, investitori, restoranski menadžeri, novinari. Svatko može glasati za pet chefova. Prvo mjesto vrijedi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda. Nitko ne smije glasati za chefa s kojim je poslovno povezan.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

KULT PLAVE KAMENICE I ZMAJSKO BIRAJU CHEFA GODINE Hrvoje Zirojević, ikona dalmatinske gastronomije, osvaja 7 mjesto s 48 bodova

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min