Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

10 najboljih jela iz hrvatskih pizzerija, burger barova, roštiljarni i street food lokala za 2022. godinu

torikaya-ramen

Kult Plave Kamenice u prosincu tradicionalno objavljuje rezultate izbora za najboljeg chefa i za najbolji restoran godine. U tim izborima glasaju veliki chefovi, tvrdi profesionalci i ozbiljni poznavatelji kompleksne gastronomije.

Međutim, svi, prirodno, volimo uživati i u jednostavnijoj hrani, koja ne košta mnogo, koju ne morate proučavati dva do četiri sata i koja se ne priprema paraznanstvenim metodama i tehnikama. Evo, stoga, naše liste deset najukusnijih jela, koja smo u 2022. godini probali u lokalima “nižih” žanrova. 

1. Creamy Baranja, Franko’s Pizza & Bar, Zagreb

frankos-creamy-baranja

Creamy Baranja bila je prva u seriji regionalnih gurmanskih pizza jedine hrvatske pizzerije koja je ušla na listu 50 najboljih europskih pizzerija izvan Italije. Creamy Baranja efektno spaja beljski Baranjski kulen s puno kremastih sireva, pa je jednako neodoljiva, koliko izaziva grižnju savjesti zbog viška masnoće i milijun kalorija. Osim Creamy Baranje, ove su nas se godine kod Franka dojmile istarska No Fake Truffles, kao i klasična Calabrian Red, možda najbolja pizza u Zagrebu.

2. Speck and rucola, Rumore, Labin

Mlađi suradnici uredništva Kulta Plave Kamenice ovog su proljeća isprobali je li Rumore još uvijek najbolja pizzeria u Istri. Fokus grupa od desetak osamnaestgodišnjaka jednoglasno se složila da je Rumore i dalje najbolji. Naši su degustatori probali Gustosu Biancu, Mistu, Margaritu i još nekoliko pizza, a uvjerljivo im se najviše svidjela Speck and Rucola, koja svojim imenom naznačuje kompliciranu kulturno političku povijest Istre.

3. Najbolji burger u Hrvatskoj, nepoznata lokacija, Zagreb

U rujnu ove godine pojeli smo uvjerljivo najbolji burger, koji smo ikad kušali bilo gdje u Hrvatskoj: pljeskavica od ručno mljevene govedine bila je obogaćena s tri velike kozice u smjesi cajun začina, i sa salatom od celera, paprike i ljubičastog luka. Ovaj cajun burger priprema se samo povremeno, pa ga vlasnici ne žele reklamirati. Stoga i ovaj put poštujemo njihovo pravo na diskreciju. Međutim, bilo bi nepošteno sastaviti bilo kakvu listu najboljih street food jela u Hrvatskoj, bez ovog genijalnog burgera. Cajun burger možda će se ponovo pojaviti iduće godine. A možda i neće.

4. Noodles s đumbirom i čilijem, Soi Fusion, Zagreb

soi-fusion-noodles

Kad je veliki hrvatsko azijski chef Vid Nikolić prije dvije godine napustio Soi Fusion, azijsku gostionicu hostela Swanky, mislili smo da će Soi propasti. Soi se, međutim, uzdigao na još višu razinu. U Soiju danas kuhaju Azijci, no za razliku od većine hrvatskih azijskih kuhara, oni ne kuhaju po hrvatskim receptima, nego kuhaju kao da su kod kuće. Rezultat su snažno začinjena jela, koja za bar pola čilija nadmašuju skoro kompletnu zagrebačku i hrvatsku fusion scenu. Rezanci s đumbirom i čilijem u beef noodle soup su izvrsni.

5. Ćevapi, Tvornica pljeskavica Kosta, Zagreb

kosta-cevapi

Velemajstor Kosta i dalje priprema uvjerljivo najfinije mljeveno meso s roštilja u Zagrebu. Mnogi profesionalci dvoje oko Kostinih higijenskih metoda, dok se brojni gosti žale na servis. Ali, Kostini ćevapi i pljeskavice živi su, rahli, preukusni i posve jedinstveni.

6. Tom Yum, Saralee’s Thai Street Food

Gospođa Saralee, najpopularnija hrvatska Tajlanđanka, kuha tom yum, koji miriše baš kao da ste na tržnici u Bangkoku. Njen tom yum, pun lemongrassa, đumbira i listova makruta (kaffir limea) spada među veće hrvatsko azijske gastronomske senzacije. Ako bismo morali birati jedno jelo s aktualnog menija od osamnaest jela, tom yum naš je uvjerljivo prvi izbor.

7. Burger sa srdelama, Tunaholic, više lokacija

tunaholic-burger

Porečki Tunaholic nedavno se otvorio i u Zagrebu. Neka su jela dobra, neka odlična, neka prosječna, a neka suvišna i dekontekstualizirana. No, burger s pohanim srdelama prilično je senzacionalan, i pokazuje u kojem se smjeru Tunaholic treba razvijati. Srdele su, ionako, bogomdani hrvatski street food. Tunaholicov pomfrit također nije loš.

8. Ramen tantamen, Torikaya, Zagreb

Vid Nikolić najbolji je hrvatski poznavatelj ramena, a Torikaya u Petrinjskoj atraktivna je istočnjačka gostionica, specijalizirana za ramene. Među četiri ili pet Torikayinih ramena najviše nam se sviđa tantamen, sa svinjskim temeljcem, mljevenom svinjskom vratinom, enoki gljivama, jajem i nizom aromatičnih dodataka. Ovo je jelo stvoreno za gladne i promrzle goste, koji ne žele brojati kalorije. Po našoj procjeni, zdjela tantamena sadrži više od tisuću kalorija.

9. Bao s buncekom, Pa Kai, Šibenik

Pa-kai

Mladi chef Krešo Glavina, s iskustvom iz zagrebačkih fine dining restorana, u Šibeniku je otvorio fusion restoran Pa Kai. Bao s buncekom uspjeli je primjer azijsko hrvatskog fusiona. Peciva su pjenasta, lagana, i napravljena u lokalu, a buncek se izvrsno slaže s azijskim začinskim profilima.

10. Pinsa s mortadelom, San Servolo, Rijeka

Poznata bujska pivovara ove je godine otvorila pizzeriju u Rijeci. Kako Rijeka loše stoji s restoranima, San Servolo je odmah postao uvjerljivo najbolja riječka pizzeria. Riječki San Servolo ne peče napoletane ili romane nego pinse, koje znaju biti laganije od uobičajenih pizza. Pinsa s mortadelom najbolje je jednostavno jelo koje se 2022. godine moglo pojesti u Rijeci.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.