Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
baner aspira 2
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ASPIRA PREDSTAVLJAJU KANDIDATE ZA MLADOG CHEFA GODINE Katarina Vrenc u velikom je stilu zamijenila Marka Turkovića u zagrebačkom Sopalu

mladi-chef-2022-katarina-vrenc

Lani smo Mladim chefom godine proglasili Marka Turkovića. Marko Turković prije svoje tridesete godine izgradio je prilično JAK CV: stažirao je u Mirazuru, kuhao kao sous chef u Manu2, kratko vrijeme vodio kuhinju Michelinova Boškinca, da bi zatim pokrenuo fun dining bistro Sopal u Teslinoj ulici u centru Zagreba, koji je u par mjeseci postao jedan od zaista najzabavnijih restorana u gradu.

Chefica Katarina Vrenc

Turković, koji je apsolutno zasluženo osvojio prvi trofej za Mladog chefa godine, napustio je Sopal da bi se udružio s Tvrtkom Šakotom. Moramo priznati da smo poslije Turkovićeva odlaska bili prilično skeptični prema Sopalovoj budućnosti. No, mlada obožavateljica prirodnih vina, chefica Katarina Vrenc, brzo nas je razoružala. Gospođa Vrenc u Sopalu kuha jednako strastveno kao gospodin Turković, ali s originalnim, drukčijim pristupom gastronomiji. Njen je stil mekši, njena je ruka senzibilnija, ona koristi puno više povrća. S druge strane, Vrenc je zadržala Turkovićevu opsesiju vatrom i fermentacijama.

Pa je tako modernu, senzualnu, laganiju kuhinju uspješno povezala s jakim okusima, visokom temperaturom otvorene vatre i sklonošću fermentacijama, koje katkad donose prilično opake okuse. U Sopalu smo ove jeseni pojeli jedno od najzanimljivijih vegetarijanskih jela u Zagrebu; patildžan s marunima sam je po sebi dovoljan za ulazak na listu kandidata za izbor Mladog chefa godine.

A gospođa Vrenc u samo je nekoliko mjeseci skuhala još čitav niz podjednako uspjelih jela. Prije Sopala Katarina Vrenc radila je u Plavom podrumu i Esplanadi, surađivala s Đurinom hižom. Dakle, učila je od najboljih.

Aspira College – Partner izbora

Aspira je najveća i najvažnija hrvatska gastronomska obrazovna institucija. Aspira organizira školovanje u Zagrebu i u Splitu, a nastavu održavaju mnogi ugledni hrvatski chefovi. Aspira, također, organizira gostovanja značajnih stranih kuhara, pa je ovih dana u zagrebačkom sjedištu Aspire majstorsku radionicu održao prominentni indonezijski chef William Wongso. Wongsov je masterclass bio prepun.

Pravila izbora 

Mladog chefa godine bira uredništvo Kulta Plave Kamenice. Cilj izbora je pojačati vidljivost mladih chefova u hrvatskoj profesionalnoj i široj javnosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.