Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŽESTOKI BOŽIĆNI SHOPPING Nigdje u Hrvatskoj ne možete kupiti toliko dobrih whiskyja kao u Finim stvarima legendarnog barmena Zlatka Ivkića. A tu su i rumovi, mezcali, ginovi, shochu

fine-stvari-g-1

Butik Fine stvari u Cankarevoj ulici 5, odmah kraj križanja s Ilicom, Alibabina je pećina za sve ljubitelje jakih pića. Renomirani barmen Zlatko Ivkić otvorio je Fine stvari prije nekoliko mjeseci. Ivkićev se dućan odmah nametnuo kao najbolje mjesto u Zagrebu (vjerojatno i u Hrvatskoj) za kupnju whiskyja, ali i niza drugih destilata poput rumova, mezcala, tekila i ginova. Stoga su Fine stvari perfektna adresa za žestoki božićni shopping.

Zlatko Ivkić

U ponedjeljak smo u Finim stvarima fotografirali desetak vrlo ozbiljnih jakih pića, koja sva u svojim kategorijama spadaju među prestižnije na svjetskom tržištu. Fine stvari u Hrvatsku uvoze single maltove Kilchoman. Kilchoman je razmjerno nova, privatna a ne korporacijska destilerija s Islaya, čiji whiskyji dobivaju izvrsne ocjene u stručnim publikacijama. Najpoznatiji Kilchomanov malt svakako je Machir Bay, dok je naš favorit Sauternes Finished Single Cask, koji je mekan, nježan i voćno sladak usprkos 56 posto alkohola. Fine stvari prodaju i dvije Kilchomanove čokolade, posve neobičnu tamnu sa začinima za haggis i šarmantnu mliječnu, s odlično integriranom morskom soli i limetom.

U Finim stvarima možete kupiti skoro cijeli portfolio Kavalanovih maltova. Kavalan je, podsjetimo tajvanska destilerija koja se proslavila prije desetak godina, kad su njeni maltovi proglašeni najboljima na svijetu. Solist Vinho Barrique vjerojatno je najraskošniji od svih Kavalana, no Fine stvari prodaju i mnogo jeftinije a još uvijek vrhunske i jedinstvene Kavalanove whiskyje poput Distillery Selecta, koji košta 480 kuna.

Fine stvari drže i nekoliko raritetnih starih whiskyja ozbiljne kolekcionarske vrijednosti. Tu su 21-godišnji Bowmore XOP za 3900 kuna, 45-godišnji Carsebridge XOP za 5000 kuna i 30-godišnji Glen Keith XOP za 3670 kuna. Riječ je o vrlo rijetkim maltovima koje je buteljirao Douglas Laing. XOP znači Extra Old Particular.

A 21 godinu stari Benriach košta 1412 kuna, što je, zapravo, solidna vrijednost za novac. Fine stvari, naravno, drže i klasike malta poput Lagavulina, Laphroaiga i Springbanka, kao i nove edicije Jack Danielsa Bonded i Triple Mash, koje sadrže 50 posto alkohola. Mezcal je jedno od žestokih pića koja u zadnjih desetak godina osvajaju internacionalnu barsku scenu.

Mezcal je destilat od različitih vrsta agave, koja se peče na otvorenom u velikim rovovima. Mezcal je opakiji, autentičniji i neusporedivo kompleksniji od tekile. Wine Enthusiast uvrstio je Mezcal među pića koja će iduće godine dominirati svjetskim barovima. Fine stvari drže nekoliko reprezentativnih mezcala poput Los Javis Reposada i Derumbes Duranga.

Mezcale najviše volimo piti same, ali sjajno funkcioniraju u koktelima, u što se možete uvjeriti u zagrebačkom Dežman Mini baru ili Expressu. Izbor rumova u Finim stvarima donekle je nekonvencionalan. Umjesto široko poznatih brendova, Fine stvari nude briljantne, neobične, nešećerene tamne rumove u raznim rasponima cijena.

Rumovi iz serije Transcontinental Rum Line, koji dolaze iz različitih zemalja, predstavljaju odličnu vrijednost za novac. Transcontinental s Fijija košta samo 324 kune, a Transcontinental iz Nikaragve, i to iz 2004. godine, stoji 530 kuna. Fine stvari prodaju i Transcontinental iz Australije, kao i čuveni Rhum J M iz 2007. koji košta 1087 kuna.

Svijet shochua hrvatskim je potrošačima uglavnom nepoznat. Shochu je japanski destilat koji se proizvodi od riže, slatkog krumpira ili ječma. Katkad se destilira u bakrenim kotlovima, a katkad u starinskom destilatorima koji mogu biti napravljeni od gline. Fine stvari drže tri vrste shochua, od kojih je najatraktivniji 3S 2009 Mizunara, odležan u mizunari, japanskom hrastu. Fine stvari, razumljivo, prodaju i više upmarket sakea koji postaje obavezan dio vinskih karti hrvatskih fine dining restorana. Naposljetku, Fine stvari prodaju i veliku selekciju ginova: od svih varijanti Luftbremzera i Old Pilotsa, do Aviationa i otmjenog Le Gina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.