Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

V starem melinu solidna je narodna gostionica s dobrim pastrvama

melin-g

V starem melinu u Vrapču zadnjih je par godina postao mali fenomen zagrebačke restoranske pozornice. Ondje je preko vikenda doslovno nemoguće pronaći mjesto, osobito na lijepoj terasi iznad potoka, blizu malog ribnjaka gdje Melin uzgaja vlastite pastrve.

Pastrve svako jutro vade iz vode kraj vodenice, pa se tako V starem melinu može pohvaliti svakodnevnom doslovno živom ribom. Uz pastrve V starem melinu u ovo doba godine priprema niz jela od divljači uključujući pašticadu od jelena, štrukle, bifteke, lungiće, paštetu od gusjih jetara, hladne plate…Porcije su vrlo obilne, a cijene niske.

Danas smo V starem melinu ručali goveđu juhu, juhu od vrganja, pastrvu na žaru i pastrvu u kukuruznom brašnu. Goveđa juha bila je korektna, dok je juha od vrganja bila loša, s neobičnom teksturom po kojoj kao da su plivali komadići nečega što je trebalo biti pretvoreno u pire, ali se to baš nije dogodilo. Okusima su dominirali masnoća i razvodnjeni okus gljiva, a u samoj juhi nije bilo ni jednog komada vrganja ili bilo koje druge gljive koja bi ovom amaterskom pokušaju kućnog a ne restoranskog kuhanja, dala bar nešto teksture i živosti. Baš nas zanima gdje je Melinov kuhar učio kuhati juhe od gljiva.

Pastrve su bile zaista vrlo dobre, ali bez ičega. Pastrva je riba nježnog mesa, koje voli elegantne umake. Bilo bi lijepo da uz pastrve posluže par zdjelica umaka, poput hollandaisea, bernaisea ili umaka od limuna s kaparima.

Ali, to bi značilo da se V starem melinu razmišlja i o gastronomiji a ne samo o sasvim bazičnoj pripremi hrane. Ako već nije bilo umaka, bilo bi dobro da su nam na stol donijeli neko ozbiljno maslinovo ulje. Ali nisu.

Volimo minimalizam. Međutim, ako se komad proteina servira sam, potpuno gol, bez ičega, taj protein mora biti najbolji na svijetu. U ovom slučaju nije se radilo o najboljem proteinu na svijetu. Vinska lista je korektna, s par klasičnih hrvatskih vina po niskim cijenama, pa tako Krauthakerov Crni pinot košta 210 kuna. Domaći kruh sasvim je dobar, a servis vrlo ljubazan. Ugođaj je svakako romantičniji ljeti, ali ni sad nije loš jer smo na grijanoj zimskoj terasi sjedili okruženi sniježnom šumom. 

V starem melinu solidna je narodna gostionica s golemim prostorom za poboljšanja u tehničkoj izvedbi i osnovnoj prezentaciji hrane. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.