Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE I ROMERQUELLE BIRAJU RESTORAN GODINE Deveto je mjesto zauzeo rovinjski Monte s 40 bodova

restoran-godine-2022-09-monte

Monte na vrhu starog Rovinja, odmah kraj katedrale Svete Eufemije, jedna je od najvažnijih hrvatskih restoranskih institucija. Monte je, naime, prvi hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu, i to se ne smije nikad zaboraviti.

Uz Monte nas veže bezbroj uspomena. Prvi smo put ondje jeli negdje početkom dvijetisućitih, kad restoran nije bio dobar kao danas: pokušavao se baviti internacionalnom bistronomijom sa slabim sastojcima. Sedam ili osam godina kasnije Ivica Matošević odveo nas je u Monte, koji je u međuvremenu napredovao do jednog od najzanimljivijih restorana kreativne kuhinje u Istri. Sjećamo se genijalnog sporo pečenog odojka, koji se nije mogao uspoređivati ni s jednim komadom svinjetine u Hrvatskoj.

Zatim nas je pokojni Franko Lukež, kompetentni i strastveni gastronom, počeo uvjeravati kako je Monte najbolji restoran u Istri. Nismo mu vjerovali jer smo onih godina, 2013. ili 2014. obožavali Batelinu. Ali, objektivno govoreći, Monte je bio mnogo ozbiljnije organiziran restoran od Bateline, koja je živjela isključivo na bogomdanoj briljantnosti i ustrajnosti i Davida Skoke.

Danijel i Tjitske Đekić

A onda je Monte dobio Michelinovu zvjezdicu, prvu u Hrvatskoj Zasluženo. Tjitske i Danijel Đekić izgradili su jednu od najčvršćih fine dining ustanova u Hrvatskoj, koja iz sezone u sezonu odražava visoke standarde u svom žanru. Stoga je logično da Monte, novoj konkurenciji usprkos, naprosto ne može ispasti s naše liste najboljih hrvatskih restorana. 

O sponzoru izbora Restorana godine

Ovogodišnji ekskluzivni sponzor izbora za Restoran godine mineralna je voda Romerquelle. Romerquelle je prirodna mineralna voda s visokim postotkom kalcija. Ona izvire na dubini od 250 metara, blizu austrijskog grada Edelstala. Romerquelle na njemačkom znači rimski izvor, što ukazuje na više od 2000 godina korištenja  vode iz izvora kraj Edelstata.

Pravila izbora za Restoran godine

Restoran godine biraju profesionalci iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, investitori, menadžeri i novinari. Nitko ne smije glasati za restoran s kojim je vlasnički povezan. Svatko može glasati za pet restorana. Prvoplasirani restoran dobiva 10 bodova, drugi 8, treći 6, četvrti 4 i pet 2 boda. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.