Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

PJENUŠAVA LISTA 27 najboljih blagdanskih šampanjaca u zagrebačkim vinotekama (i jednoj zadarskoj)

plavi-podrum-agrapart

Kult Plave Kamenice sustavno se zalaže da se šampanjci piju cijelu godinu, i u svakoj prigodi, a ne samo uz proslave i blagdane. No, činjenica je da se šampanjci najviše prodaju u prosincu;Božić i Nova godina oni su povodi, koji šampanjcima dovode i potrošače koji inače ne piju pjenušava vina i ne znaju osnovne razlike među pojedinim stilovima pjenušavih vina.

U ovom smo pregledu izdvojili 27 šampanjaca koji se prodaju u zagrebačkim vinotekama, i u jednoj zadarskoj. U zadarskom se slučaju radi o Atroxu: Atrox je veliki uvoznik šampanjaca i vlasnik sasvim sigurno najbolje vinoteke u Dalmaciji. Šampanjce smo razvrstali prema trgovinama i uvoznicima, jer su cijene uglavnom najpovoljnije u dućanima samih distributera.

1. Vivat, Martićeva, Folnegovićeva

Nicolas Malilart, Jolivettes Grand Cru 2018. 510 kuna

Nicolas Maillart, Platine,295 kuna

Nicolas Maillart, Rose, 364 kune

Nicolas Maillart, mala vinarija smještena blizu Reimsa, proglašena je najboljom growers šampanjerijom za 2021. godinu Maillartovi šampanjci, uglavnom bazirani na crnom pinotu ujedinjuju snagu, vibrantnost, visoku kiselinu i jako, jako zrelo grožđe. Maillartovi šampanjci, koje distribuira i Lu Ma Ekskluziv, uvjerljivo su najbolja vrijednost za novac na cijelom hrvatskom tržištu šampanjaca. Jolivettes jest bitno skuplji od drugih Maillartovih šampanjaca, ali Jolivettes je proglašen najboljim blanc de noirs šampanjcem za 2021. godinu, što ga,zapravo, čini razmjerno jeftinim. Za pet stotina kuna možete dobiti vino, koje u svom žanru, zaista jest među najboljima na svijetu.

Allart, Brut Reserve, 237 kuna

allart

Allart Brut Reserve, bazični šampanjac obiteljske vinarije iz Carney Les Reimsa, najjeftiniji je vrhunski šampanjac na hrvatskom tržištu. Allart je kućni šampanjac niza popularnih zagrebačkih restorana poput Tekke, Mareda i El Tora.

Taittinger, Comtes de Champagne Blanc de Blancs, 1330 kuna

Taittinger-Comtes-de-Champagne-Blanc-de-Blancs-2007

Comtes de Champagnes jedan je najelegantnijih šampanjaca uopće. Želite li nekome baš jako uljepšati blagdane, i ako imate dovoljno novca, Comtes de Champagne jedna je od spektakularnijih opcija.

2. Galerija vina (Miva), Vukovarska, Teslina

Moët et Chandon, Grand Vintage 2013, 513 kuna

Veliki, moćni šampanjac iz veoma dobre berbe, pokazuje da se pod etiketom Moët et Chandon, uz visoko komercijalne, mogu prodavati i jako karakterni šampanjci. Zbog velikog tijela. Moetov Grand Vintage odlično je gastronomsko vino

Dom Perignon 2012, 1560 kuna

Berba 2012. jedna je od tri najbolje ovostoljetne berbe u Champagni, uz 2002. i 2008 (mogla bi im se pridružiti i 2018.) Ovaj je Perignon, premda još mlad, čisto remek djelo.

Krug 2008. 2500 kuna

Krug iz 2008. godine, koji je pušten ne tržište lani, definitivno je najimpresivniji šampanjac koji smo probali ove godine. Krug iz 2008. jedini je šampanjac kojeg smo ove godine ocijenili s čistih 100 bodova.

Ruinart, Blanc de Blancs, 669 kuna

ruinart-pelegrini-atelje

Ovaj lepršavi, cvjetni, naizgled frivolni, ali ipak supstancijalni i jako elegantni šampanjac napravljen od chardonnaya, idealan je za doček Nove godine, ili za božićni doručak.

Ruinart, Dom Ruinart 2010. 1730 kuna

Berba 2010. u Champagni baš i nije bila najgenijalnija, barem kad je riječ o crnom pinotu i pinot meunieru. Međutim, Ruinartovi se šampanjci baziraju na chardonnayu, a 2010. bila je prilično dobra za najpopularnije šampanjsko bijelo grožđe. Dom Ruinart iz 2010. kremast je, kompliciran, vertikalno strukturiran, s veoma visokom kiselinom i jako dugim okusom. Radi se o šampanjcu za kavijar, jastoge i škampe.

3. Svijet vina (Acrobat), Stara Vlaška, Prisavlje,Premier Wine Club (Acrobat), Bleiweissova

Acrobat ima dva ranga vinoteka: redovne pod imenom Svijet vina, i luksuznu, nedavno otvorenu trgovinu pod imenom Premier Wiine Club, blizu Zapadnog kolodvora.

Billecart Salmon, Brut Nature, 685 kuna

Billlecart Salmon, prestižna obiteljska vinarija iz Aya, proizvodi jedan od elegantnijih i zaokruženijih brut nature šampanjaca.

Billecart Salmon, Blanc de Blancs, 950 kuna

Billecart-Salmon-Blanc-De-Blancs

Ovaj graciozni,ozbiljno strukturirani chardonnay spada među naše osobne favorite u žanru bijelo od bijelog.

Billecart Salmon Nicolas Francois Billecart 2006, 2190 kuna

billecart

Billecart Salmonov prestižni cuvee, nazvan po utemeljitelju tvrtke, poznat je po veoma dugoj sposobnosti dozrijevanja. Radi se o šampanjcu velikog tijela, iz vrlo tople berbe, koji se može slagati čak i sa steakovima.

Philliponat, Blanc De Noirs 2015, 1035 kuna

philipponnat-blanc-de-noir

Philliponat je stara, tradicionalna šampanjerija, koja tvrdi da su njeni preci uzgajali grožđe oko Aya još od 1522. godine. Njihov Blanc de Noirs iz 2015. vino je jako velikog tijela i gotovo ružičaste boje, prepuno zrelog grožđa. Još jedan moćan šampanjac za meso ili plavu tunu.

4. Wine & Friends ( Lu Ma Ekskluziv), Malogorička, Vrbani

Nicolas Maillart, Platine, 320 kuna

Lu Ma,kao i Vivat, uvozi vina ove doslovno genijalne male growers šampanjerije. Fenomenalno je da se toliko karakterni, individualni šampanjci, mogu kupiti na više mjesta u Hrvatskoj.

Lanson, Le Black Brut, 329 kuna

Lansonov Le Black veoma je solidan, pouzdan i cjenovno prihvatljiv svakodnevni šampanjac.

J.M Seleque Sollessance Extra Brut, 387 kuna

Seleque je mala obiteljska šampanjerija iz Pierryja, koja je počela buteljirati vina 1969.godine. Od 2006.Seleque se počeo baviti ekološkim i održivim uzgjem i proizvodnjom, Vina su živahna,vrlo autorska i definitivno drukčija od većina šampanjaca na hrvatskom tržištu.

Dhondt-Grellet, Dans un Premier Temps, 510 kuna

dhondt-grellet

Dhond Grellet kultna je šampanjerija iz Cote de Blancs, blizu Avizea. Dhondt Grellet proizvodi kremaste,vibrantne, pomalo divlje, intrigantne šampanjce, koje je prilično teško nabaviti. Kuća Dhondt Grellet prva je vina buteljirala 1986.godine

5. Vinoteka (Vinotrade), Zelinska

Vinotrade obitelji Dusper privi je, prije više od trideset godina, počeo uvoziti velike šampanjce Roederer i Bollinger. Vinotrade je do danas zadržao distribuciju vina te dvije aristokratske šampanjske kuće.

Bollinger, Cuvee Special, oko 500 kuna

plavi-bollinger

Bollingerov bazični šampanjac jedan je od najboljih šampanjaca bez oznake berbe, odmah iza Krugova Grande Cuveea.

Louis Roederer Brut Collection, oko 400 kuna

roederer-brut-collection

Roedererov bazni šampanjac raskošno je, naglašeno hedonističko vino, koje lako razumiju i potrošači neinicirani u šampanjce.

Louis Roederer Cristal 2013/2014, oko 2000 kuna

cristal-g

Cristal, jedno od najpoznatijih vina na svijetu, prije desetak godina prešao je na organski uzgoj. Berbe 2013. i 2014. dolaze, dakle, iz organskih vinograda, imaju znatno manji dosage i manje tijelo od tradicionalnih Cristala, ali su naglašeno vibrantne i elegantne.

6. Moments, Masarykova

Barons de Rothschild Brut, 498 kuna

matsunoki-barons-de-rothschild

Šampanjac koji je ujedinio sve vinarske grane obitelji Rothschild elegantan je, ali čvrst; radi se o vinu dizajniranom za gastronomiju. Sjajno se slaže sa sushijem, kamenicama, sirovim škampima i carpacciom od bijele ribe.

Egly Ouriet Grand Cru Blanc de Noir, 1320 kuna

egly-ouriet-blanc-noirs-grand-cru

Egly Ouriet iz Ambonnaya jedna je od najvažnijih i najradikalnijih growers šampanjerija. A Grand Cru Blanc de Noirs, koji dolazi iz vinograda posađenog još 1946 .godine jedan je od najmišićavijih i najekspresivnijih šampanjaca koje smo ikad probali. Radi se o moćnom crnom vinu bijele boje, s mjehurićima i visokom kiselinom.

Larmandier Bernier, Les Chemins d’Avize, 845 kuna

Larmandier Bernier proizvodi elegantna, autorska vibrantna vina srednjeg do laganog tijela, ali fantastične strukture i teksture. Larmandier Bernier spada u obaveznu lektiiru moderne šampanjske scene.

7. Atrox, Strossmayerova, Zadar

Agrapart, Mineral Blanc de Blancs 2011, 1013 kuna

plavi-podrum-agrapart

Agrapart spada među šampione growers scene, a ovo vino slanoćom, ugodnom oštrinom i mineralnošću u potpunosti opravdava svoje ime. Jedan od naših favorita među svim šampanjcima dostupnima u Hrvatskoj

Drappier Brut Nature Sans Soufre, 500 kuna

le-bistro-drappier

Darppier je velika kuća iz Côte des Bar posvećena prirodnim vinima. Drappier Sans Soufre spada među relativno rijetke šampanjce proizvedene bez dodatka sumpora. Vino je čvrsto, snažno, supstancijalno, perfektno uz oboritu ribu i školjke.

Pol Roger, Vintage Brut, 662 kune

pol-roger-vintage

Vintage šampanjci obiteljske vinarije iz Epernaya, koju je obožavao Winston Churchill, puni su bogati, graciozni, i gastronomski versatilni.

Duval Leroy, Femme de Champagne Grand Cru, 999 kuna

champagne-duval-leroy-femme-de-champagne-brut-grand-cru

Femme de Champagne razmjerno je novi šampanjac obitelji Duval Leroy, koju vodi Carole Duval Leroy, suvremena Grande Dame šampanjske industrije. Radi se o šampanjcu baziranom na chardonnayu, koji jako dugo odležava. Femme de Champagne ima svilenkastu teksturu i floralno začinski bouquet. Riječ je o jednom od najslojevitijih šampanjaca na hrvatskom tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.