Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Škotski umjetnik Peter Doig potpisuje novu etiketu Mouton Rothschilda, za berbu 2020.

mouton-2020-doig

Peter Doign, britanski slikar škotskog podrijetla koji radi između Londona i Trinidada, autor je nove etikete Mouton Rothschilda za berbu 2020.   Barun Philippe de Rothschild 1945. je uspostavio jedinstvenu tradiciju u Château Mouton Rothschildu, kad je odlučio za svaku berbu naručiti originalno djelo velikog suvremenog umjetnika kao etiketu za vino. S desteljećima, galerija Moutonovih etiketa postala je impresivna kolekcija, s radovima Dalíja, Césara, Miróa, Chagalla, Picassa, Warhola, Soulagesa, Bacona, Balthusa, Tàpiesa, Jeffa Koonsa, Davida Hockneya, Annette Messager i Olafura Eliassona.

Sva umjetnička djela mogu se vidjeti na izložbi Paintings for the Labels koju je 1981. ustanovila barunica Philippine de Rothschild, a od 2013. i u stalnom postavu u vinariji Château Mouton Rothschild. U svom radu za Mouton Rothschild Peter Doig je spojio utjecaje Cézannea i van Gogha s vrlo osobnim snovitim impersijama o noćnom rađanju velikog vina. 

“Željeli smo umjetnika koji koristi platno i slikovni materijal za izražavanje figurativnih tema. Peter Doig, kolorist bez premca, u potpunosti se usredotočio na slikarstvo i postao je jedan od najistaknutijih u svojoj generaciji, održavajući izložbe po cijelom svijetu. U njegovoj tehnici i univerzumu je nešto vrlo posebno što ga izdvaja u suvremenoj figurativnoj umjetnosti. Doigovi motivi su vrlo raznoliki, njegovo slikarstvo odolijeva svakoj klasifikaciji: uspio je stvoriti vlastiti, neponovljivi svijet,” rekao je Julien de Beaumarchais de Rothschild, suvlasnik Château Mouton Rothschilda zadužen za umjetnost i kulturu kuće. 

Povodom predstavljanja nove etikete, Baron Philippe de Rothschild SA, u partnerstvu s aukcijskom kućom Sotheby’s održava internetsku aukciju jedinstvenog lota Château Mouton Rothschild 2020. Sav prihod od prodaje ići će vatrogascima regije Bordeaux, za kupovinu nove protupožarne opreme. Bordeaux su ovoga ljeta poharali požari.

Lot se sastoji od niza formata, uključujući ekskluzivni dvostruki magnum, čije etikete potpisuju Peter Doigh i obitelj Rothschild, kao i šest pojedinačnih boca, tri magnuma, Imperial i Nabukodonosor. Najbolji ponuđači bit će pozvani u privatni posjet vinariji i osobno preuzimanje boca. 

Mouton Rothschild je bordoški First growth, prostire se na 84 hektara u Pauillacu u Médocu. Osamdeset posto vinograda čini cabernet sauvignon, 16 posto merlot, tri posto  cabernet franc i jedan posto petit verdot.  Peter Doig rođen je 1959. u Edinburghu, odrastao je  u Trinidadu i Kanadi a studirao na londonskoj školi St Martin’s i Umjetničkoj školi u Chelsea. Od 2002. živi između Londona i Trinidada.

Peter Doig izlagao je među ostalim u Tate Britain, Škotskoj Nacionalnoj galeriji i Muzej moderne umjetnosti u Tokiju. Niz godina predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Düsseldorf, a od 1995. do 2000. bio je član uprave galerije Tate. 

Slikar kompozicije temelji na fotografijama i igrama tekstura, koristi tehniku solarizacije, halo efekte i pomake fokusa. Njegova djela izmiču uobičajenoj kategorizaciji, ponekad čak i opisivanju. Njegovi radovi su atmosferski i bave se rekontekstualizacijom ljudskih stanja, ponajprije čovjekovom dezorijentacijom u suočavanju sa savršenstvom prirode. Svoj rada za etiketu Mouton Rothschilda 2020. smatra posvetom radnicima u vinariji.

“Slika pokazuje što se u proizvodnji vina događa iza scene, izvan scene, onako kako jest. Ona je svojevrsna oda radnicima, svima koji su uključeni u razne faze nastanka vina. Slika je san s romantičnom crtom, kao da je netko spontano zapjevao među lozama. To je poetičan trenutak u kojem vrijeme staje. Ni dan ni noć, nego nešto između, između spavanja i hodanja. Može se gledati i kao progresija, san koji se odvija u svijetu žetve,” kaže Doig. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.