Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI EU PROPIS Ugostitelji s menija moraju ukloniti naziv ‘napoletana’ ako njihova pizza nije napravljena po strogom talijanskom pravilniku

napoletana

Talijanska pizza napoletana dobila je ultimativnu zaštitu u EU. U novom službenom listu Europske komisije objavljena je nova regulativa EU 2022/2313 koja nalaže ugostiteljima da s jelovnika uklone naziv “pizza napoletana” ako pizze na koje se on odnosi nisu napravljene prema strogom pravilniku talijanskog udruženja Verace Pizza Napoletana.

Riječ je o preciznom dokumentu koji propisuje sastojke i postupke koji čine autentičnu napuljsku pizzu, vjerojatno najprodavaniji stil pizze na svijetu. Pizza je toliko omiljena i sveprisutna, neke od najboljih pizza na svijetu peku se u Tokiju, Kopenhagenu i New Yorku, tako da je pitanje je li pizza uopće danas talijanska ili je dio globalne gastronomske baštine. Talijani ipak pokušavaju uspostaviti monopol nad pizzom.

Nova uredba Europske komisije važna je i zbog drugog pitanja: napoletana je postao buzzword pod kojim se prodaju najrazličitije pizze, dok pravilnik na koji se uredba poziva propisuje da se pravom napoletanom smiju zvati samo pizze od određenih vrsta brašna, napravljene po točno određenoj recepturi, određenom tehnikom, po točno propisanim dimenzijama, u samo dvije varijante: Margherita i Marinara. Određena odstupanja su moguća, ali ih mora odobriti Udruženje Verace Pizza Napoletana, pa se tu ne treba mnogo nadati. Uredba na snagu stupa 18. prosinca. 

U slučaju da navodna “Pizza Napoletana” u određenom lokalu ne zadovoljava stroge specifikacije, naziv na jelovniku smatrat će se prekršajem u nadležnosti europskog Središnjeg inspektorata. za zaštitu kvalitete i suzbijanje prijevara (ICQRF). Još se razarađuju mjere sankcioniranja. 

Ovakav stupanj zaštite napoletane dio je šire talijanske državne strategije zaštite brenda Made in Italy. UNESCO je 2017. napoletanu uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.