Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

NAŠ TARTAR SEZONE Danas smo probali najmaštovitije jelo od liganja unatrag dosta godina

theatrium-lignja

Sezona je liganja. Najbolje su između listopada i siječnja kad imaju deblju kožu i bogatiji okus. Lignje se, nažalost, u Hrvatskoj gotovo uvijek jedu na pet načina: frigane, grilane, punjene, na salatu ili u raznim umacima za pastu ili rižu. Danas smo u zagrebačkom Theatriumu zaista iskreno uživali u sasvim drukčijem pogledu na lignje, koji se pokazao gastronomski senzacionalnim.

Chef Filip Horvat dao si je malo više truda pa je jadranske lignje prvo nasjeckao na vrlo sitne komadiće kao za tartar. Zatim je šokirani tartar od liganja ispekao na yakitoriju, pa ga je ugurao u kalup za terinu i poslužio, još toplog, na podlozi od jabuka, sa izvrsnim pečenim krumpirom. Horvatov tartar/terina od liganja s japanskog roštilja uvjerljivo je najmaštovitiji pristup lignjama koji smo vidjeli u Hrvatskoj unatrag dosta vremena. I najukusniji. Radi se o našem tartaru i našoj lignji sezone. Uz ovo apsolutno originalno jelo, koje košta 165 kuna, pili smo elegantnu i snažnu Jakončičevu Belu Carolinu.

Osim neponovljive lignje, s novog Theatriumova menija svakako preporučuemo juhu od buče s grilanim kestenom, tartar od srne, srneći file, kesten pire i božićnu verziju tiramisua.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

NAŠ TARTAR SEZONE Danas smo probali najmaštovitije jelo od liganja unatrag dosta godina

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min