Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NA VEČERI S CATTUNARIMA La Quercia kraj Novigrada ima fenomenalnu ribu ali poslužuje malo prežive škampe

quercia-g

Franco Cattunar jedan je od utemeljitelja istarske vinske scene. Nemoguće je razumjeti moderno istarsko vinarstvo bez poznavanja Cattunarovih vina. Cattunar iz Nove Vasi kraj Brtonigle napravio je skoro sve što se može za razvoj i afirmaciju istarske vinske industrije: od osnivanja Vinistre, preko isticanja specifičnih terroira (projekt Četiri zemlje, oznaka Terroir zapadne Istre) do osvajanja platinastih i zlatnih medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Stoga se svakog studenog već dugi niz godina veselimo posjetu Cattunarovom podrumu, kako bismo probali stalno nova vina i uvjerili se u stvarne značajke aktualne berbe u zapadnoj Istri, gdje obitelj Cattunar obrađuje više od 50 hektara vinograda. 

Prošlog smo četvrtka u Cattunarovoj kušaonici i u podrumu probali tridesetak uzoraka posve mladih, kao i starijih vina, o čemu ćemo iscrpno izvijestiti u novom Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice. Zasad samo želimo spomenuti da i Cattunarova crna vina, osobito potencijalno briljantni merlot, pokazuju kako je 2022. bila jedna od najboljih berbi za crne sorte u novijoj povijesti istarskog vinarstva. Također, probali smo nekoliko bogatih malvazija iz tankova, koje se upravo nalaze na maceraciji i koje Cattunar ne planira sumporiti.

Poslije duljeg tastinga, koji je uključivao i prvi Cattunarov klasično proizvedeni, veoma zaokruženi pjenušac, otišli smo na ranu večeru u konobu La Quercia u mjestu Florini blizu Novigrada. Franco Cattunar i njegova supruga Vesna pogodili su sa izborom restorana: zima je sezona najbolja za ribu, a La Quercia je zapravo specijalizirani riblji restoran. Vlasnik je baš negdje oko pet popodne donio par kašeta živih škampa, školjki i divljih brancina. Bolju je robu teško zamisliti.

Razgovarali smo o vinu i politici, ali i o prolasku korone, cijepljenju i nogometu. Franco Cattunar čovjek je koji o svemu ima stav, i uvijek iznosi puno argumenata da bi obranio svoj stav, ali ga nikome ne nameće. Složili smo se s tezom da je nedostatak visokih stručnih znanja jedan od strateških problema istarskog i hrvatskog vinarstva: “Za daljnji napredak trebamo profesionalce koji zaista sve znaju o ovom poslu, od vrhunskih, široko obrazovanih sommeliera do enologa i stručnjaka za vinogradarstvo,” smatra Cattunar.

Složili smo se, također, i oko wine pairinga uz večeru. Cattunarova odležana malvazija Collina, pretplatnica na zlata i srebra s Decanterovih Svjetskih nagrada i zlata i šampionske titule s Vinistre, izvrsno se pila i uz slatke, velike škampe na žaru, i uz spektakularno ukusnog pečenog brancina. Među hladnim predjelima istaknuli su se fini inćuni, dok su vlasnici La Quercie malo pretjerali s prezentacijom sirovih škampa.

Želeći nam valjda pokazati koliko su škampi svježi, poslužili su nam četiri škampa oguljenih repova, koji su još hodali po tanjuru i koprcali se kad su ih gosti pokušavali jesti. Slično nam se dogodilo prije šest godina u jednom porečkon ribljem restoranu, pa lijepo molimo istarske i druge ugostitelje da gostima ne poslužuju doslovno žive životinje. Škampi trebaju hodati po izložbenoj vitrini, ali ne i po tanjuru.

Inače izvrsna večera u La Querciji završila je oko pola osam ili osam. Da svi nismo htjeli gledati Brazil, koji je u osam igrao protiv Srbije, u restoranu bismo vjerojatno ostali do kasno navečer.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.