Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

AROMATIČNA LISTA 13 najboljih azijskih restorana u Hrvatskoj za 2022.

azijska-lista-1

Hrvatska je preplavljena azijskim restoranima. Samo u Zagrebu radi stotinjak azijskih restorana i sushi shopova, što znači da ih ima više nego roštiljarni. Azijski restorani iz Zagreba već godina otvaraju podružnice na moru, a nedavno je sushi bar Taiyo iz Rijeke otvorio restoran u Zagrebu. Nažalost, većina azijskih restorana u Hrvatskoj ništa ne valja.

Gotovo svi rade sa smrznutim, i to jeftinim smrznutim proteinima, a mnogi zapravo ne kuhaju nego koriste već gotove umake, paste i praškove. Stoga smo, u gomili loših i mediokritetskih, jedva uspjeli izdvojiti trinaest solidnih do odličnih azijskih restorana u Hrvatskoj. Ovih se dana otvara i zagrebački Matsu, pa se nadamo da će se kvalitativna razina azijskih restorana u glavnom gradu ipak ponešto popraviti.

Na našoj listi nema El Tora, koji priprema jedan od najboljih sushija u Zagrebu, zato što El Toro po definiciji nije azijski restoran. Nema ni Nomua, jer Nomu, uz sushi i fusion, reže najbolje pršute u Zagrebu. Nema ni Hiltona u Radničkoj, koji uz azijski ima i klasični zapadni meni. 

1. Tekka, japanski/ fusion, Zagreb i Rovinj

tekka

Tekka poslužuje najbolji sushi u Hrvatskoj. Tekkin nigiri s masnom tunom jelo je visoke međunarodne klase. Tekkin fusion meni pouzdan je s tehnički kompetentno pripremljenim jelima. Šteta je što se prerijetko mijenja. Profesionalno gledajući, upravo je uzorno  da je Tekka u Rovinju jednako dobra kao Tekka u Zagrebu.

2. Matsunoki, japanski/fusion, Mali Lošinj

matsunoki-interijer (1)

Matsunoki u hotelu Bellevue raskošan je restoran s odličnim sushijem i najboljom vinskom kartom među svim hrvatskim azijskim restoranima.

3. Izakaya, sushi/street food, Zagreb

Izakaya je toliko uspješna i prepuna da se naprosto mora naći pri vrhu ove liste. Izakaya ima zabavnu vinsku kartu, zanimljive koktele, dobar sushi, odličnu atmosferu i pruža solidnu vrijednost za novac.

4. Arigato, japanski, Zagreb

arigato-gyoza

Arigato se uglavnom bavi japanskom kućnom kuhinjom. Neka su jela, poput nabea ili lososa u teriyakiju zaista odlična. Druga su manje uspješna. Vinska karta prilično je nepouzdana.

5. Saralee’s, tajlandski street food, Zagreb

khaos-g

Saralee’s Thai Streetfood najmirisniji je kiosk u Zagrebu, s velikim porcijama autentično skuhane i začinjene hrane. Proteini su, nažalost, uglavnom drugorazredni, a ekspozitura u Branimirovoj ne izgleda baš privlačno, premda je stalno puna.

6. Royal India, angloindijski, Zagreb

royal-india-biryani1

Royal India također ne koristi dobro meso, ribu i rakove. Ali kuha fenomenalno, baš kao da ste u nekom curry houseu u Londonu. Uživate li u suzama i znoju od ljutine kašmirskog čilija, Royal India pravo je mjesto za vas.

7. Torikaya, ramen, street food, Zagreb

Rameni chefa Vida Nikolića najbolji su u Hrvatskoj, još otkako je Tvrtko Šakota prestao kuhati ramen. Torikaya je pametan koncept s veoma dobrom hranom, korektnim cijenama i izvrsnom poslugom.

8. Tori, street food, Zagreb

Mali lokal Vida Nikolića u Španskom po mnogočemu je zabavniji od Torikaye, ali je od početka imao ozbiljnih problema s izborom pića, osobito vina.

9. Nami, sushi/fusion, Opatija

nami-sala

Nami je odlično uređen restoran na glavnoj opatijskoj ulici, sa sasvim solidnim sushijem i kompetentnom vinskom kartom.

10. Maguro, sushi/fusion Zadar

Jelovnik za popularni restoran u centru Zadra osmislio je, naravno, Vid Nikolić, najspominjaniji čovjek u ovom tekstu. U zadarskom se akvatoriju uzgajaju veličanstvene plave tune, pa Maguro ne bi smio imati problema s nabavom.

11. Namaste, južnoindijski, Zagreb

namaste-restoran-zagreb

Prije nekoliko godina, kad se tek bio otvorio, Namaste se bavio visokom južnoindijskom kuhinjom, koja se drastično razlikuje od angloindijskog stila Royal Indije, pa ta dva restorana nema smisla uspoređivati. S vremenom, međutim, Namaste je postao malo prozaičniji.

12. Soi Fusion, Zagreb

soi-fusion-gosti

Soi je vibrantno, zabavno mjesto s dobrim izborom piva i koktela, ponešto vina i nizom azijskih klasika poput zelenog curryja, ramena i katsu piletine.

13. Takenoko, japanski/fusion, Zagreb

Takenoko-glavna

Ponovimo lekciju: Takenoko je bio prvi i dugo godina najbolji japanski restoran u Hrvatskoj. U zadnjih par godina Takenoko je imao ozbiljnih  problema s osobljem i kvalitetom sastojaka. Dobra je vijest da veliki chef Mario Starman i dalje radi u Takenoku. Druga je dobra vijest da nam je jedan ugledni istarski restorater rekao kako je prije par tjedana u Takenoku izvrsno ručao. Nadamo se da se Takenoko vraća.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.