Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UZ ISTRAVIRGIN Dani mladog maslinova ulja u Vodnjanu u samo su četiri godine prešli put od carinsko-porezne racije do uglednog državnog događaja

Prije točno četiri godine desetak poreznika i carinika upalo je u šator u kojem su se održavali Dani mladog maslinova ulja, najvažnija maslinarska manifestacija u Hrvatskoj. Dan nakon što je maslinare posjetila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović držeći govore o važnosti maslinarstva i podršci koju mu država mora dati, državni su službenici doslovno rasturili festival u Vodnjanu, izazavši neviđeni skandal.

Istra je već u ono vrijeme bila višekratno proglaševana najboljom maslinarskom regijom na svijetu, a netko u državnoj administraciji odlučio je narediti raciju na najznačajnijem maslinarskom događaju u Istri. Sada se, srećom, sve promijenilo. Poslije dvogodišnje pandemijske pauze, jučer u petak 25. studenog u Vodnjanu su otvoreni šesnaesti Dani mladog maslinova ulja, pod imenom Istravirgin.

Istravirgin je sjajan naziv, jer duhovito izdvaja vrhunska istarska ulja od već pomalo kompromitirane kategorije extravergine, ekstradjevičanskih maslinovih ulja koja obuhvaća previše loših, beskarakternih i često patvorenih proizvoda. Istravirgin više se ne održava u šatoru na livadi  nego u prostorima bivše gradske škole. Na ovogodišnjem Istravirginu sudjeluje šezdesetak maslinara. 

A na otvaranje su, uz lokalne političare, došle i predstavnice državnog vrha: ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Republike. Ministrica poljoprivrede održala je, štoviše, uvodni govor. I tako su vodnjanski Dani mladog maslinova ulja u samo četiri godine napredovali od porezno carinskog prepada do etabliranog državnog događaja. Što je dobra vijest.

Maslinovo ulje jedan je od dva ili tri najvažnija hrvatska poljoprivredna i gastronomska proizvoda, pa država zaista mora, barem na deklarativnoj razini, podržati maslinarsku scenu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.