Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Nebu se poslužuje elaborirana, kompleksna hrana bez ijedne tehničke pogreške, ali s pojedinim ograničenjima u okusima

nebo-g

Nebo je, dakle, izvanredan restoran. Jedan od najboljih u Hrvatskoj. Nebo funkcionira na svim razinama: servis je gotovo besprijekoran, vinska lista veoma zanimljiva a ambijent uvjerljivo najspektakularniji na Opatijskoj rivijeri. Nebo u Hiltonu Costabella idealno je mjesto da na nekoliko sati zaboravite većinu problema ovog svijeta. Čemu, među ostalim, fine dining restorani i služe.

Deni Srdoč već se godinama ubraja među pet ili šest najboljih hrvatskih chefova. Gospodin Srdoč, podsjetimo, jedini je hrvatski chef koji je osvojio Michelinove zvjezdice u dva restorana: prvo u Dragi di Lovrana a zatim u Nebu, i to samo par mjeseci poslije otvaranja.

Početak večere u Nebu zanimljiviji je od kompletne večere u mnogim drugim restoranima u Hrvatskoj. Prvo sjednete za bar gdje vam natoče genijalan šampanjac Charles Heidsieck iz fantastične berbe 2012. Uz šampanjac dobijete tri mala jela karakteristična za hrvatske regionalne kuhinje: okruglica “fritaje” uvaljane u puno svježe ribanih crnih tartufa bila je senzacionalna.  Četvrti snack stiže kad sjednete za stol. Ovaj put su to bile kockice koje simboliziraju puricu s mlincima.

I tu je nastao mali problem; ta terina od purice između dvije hrskave pločice zaista jest imala okus po običnoj, bazičnoj purici s mlincima. Strašno puno rada za pomalo svakodnevan okus. Sličan se efekt ponovio kod bunceka: minuciozno pripremljeno jelo od desetak elemenata s različitim teksturama, na kraju je imalo okus po bazičnom bunceku.

S druge strane, pojedina su jela impresivna. Tartar od škampa sastojao se također od desetak elemenata, uključujući izvrsnu skutu koju rade u Nebu i fantastičnu kremu od glava škampa. Piletina s gljivama, uključujući i crne trubače, pokazala je da se i u Hrvatskoj gdje se ne koristi piletina ranga one iz Bressea, od piletine uz puno truda i mašte može napraviti malo remek djelo.  Teleći steak odležan dvadesetak dana bio je kompleksno začinjen, putrast i briljantan.

Deni Srdoč kroz svoje menije od sedam i jedanaest sljedova želi predstaviti hrvatske regionalne kuhinje. Što je plemenito i važno. Međutim, neka hrvatska regionalna i nacionalna jela prilično je teško transformirati u fine dining. Utoliko Nebo zbog koncepta pati od određenih ograničenja u okusima.  Usprkos tome, Nebo definitivno zaslužuje zvjezdicu i spada u najuži vrh hrvatske fine dining scene.

Odličnu večeru u Nebu, s četiri čaše Charles Heidsiecka iz 2012, buteljom Duvalova Shiraza Entity iz Barosse i Lagavulinom uz vrlo fine deserte, platili smo 3100 kuna. 

NEBO BY DENI SRDOČ

Hilton Costabella, Rijeka

HRANA -5/5  VINO +4/5  SERVIS -5/5  AMBIJENT 5/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.