Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rijeka je dobila indonezijski restoran. Wayang nije skup, ali ni osobito zanimljiv

wayang-g

Rijeka polako ali sigurno dobiva stanoviti izbor restorana raznih svjetskih kuhinja. Trenutno možemo nabrojati makar jedan japanski, kineski, španjolski, tajlandski restoran, a listi od ovog mjeseca možemo pridodati i indonezijski restoran. S indonezijskom kuhinjom Riječani baš i nisu upoznati, osim ako nisu bili na Baliju. Wayang je tako prvi indonezijski restoran koji nudi autentična indonezijska jela u Rijeci. Lokal je smješten na riječkom Zametu, a vlasnica je iz Indonezije. 

Na jelovniku su sva indonezijska jela s izvornim nazivima i kratkim opisima. Wayang nudi otprilike dvadesetak jela zajedno s predjelima i glavnim jelima, a glavni fokus je na piletinu, rižu, povrće i noodle s ponešto morskih jela. Za predjelo smo naručili Batagor, domaće punjeno tijesto koje košta nevjerojatnih 15 kuna. Tijesto sadrži tofu, jaje, mladi luk i tapioka brašno te je neobično ukusno uz umak od kikirikija. Pravi snack koji bi voljeli imati dok gledamo svjetsko prvenstvo ili film. Zatim smo htjeli što laganiji, kasni ručak pa smo naručili piletinu u dva oblika, s rižom i s noodlesima. I dok su porcije prilično obilne, a meso i povrće u njima korektno napravljeni, nedostajalo je nešto bogatijih i kompleksnijh okusa koji se očekuju od azijske kuhinje. 

Međutim, to nije najveća zamjerka na jela koja smo dobili. Oba tanjura su prije svega premasna za ikakvo uživanje u jelima. Oba su sadržavala prženo jaje koje se doslovno cijedilo s tanjura, ali i bez prženog jaja, Wayang ima ozbiljan problem masnoće kojeg ne bi trebalo biti u toliko ekscentričnoj mjeri. Osim toga treba pohvaliti ukusne krupuke, hrskave krekere napravljene od škroba ili kože životinje, koji se nalaze na skoro svakom jelu. Za deserte nismo imali snage, a pojedinci kojima kokos izrazito ide na živce bit će posebno razočarani jer sva tri deserta sadrže upravo kokos. 

Ponuda vina se sastoji od nekoliko etiketa vina poput Deškovića, Sirotića, Tomažića i Pavlomira. Ponuda piva je slaba, ali nismo mogli odoljeti Hirteru, koje nije najkvalitetnije pivo, ali nudi dobar omjer cijene i kvalitete. 

Wayang ima nekih pogrešaka koje se mogu ispraviti, ali ima i dobrih strana poput zaista jeftinih jela i velikih porcija. Niti jedno jelo ne košta više od 90 kuna, a prosjek je otprilike 60-ak kuna, što bi Wayang moglo pretvoriti u jedan od popularnijih kvartovskih lokala kojih Rijeci kronično nedostaje. U svakom slučaju pozdravljamo daljne diverzificiranje riječke gastronomske scene. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.