Santa Elisabetta iz Motovuna prvi je hrvatski superteran. Ne želimo reći da je Santa Elisabetta najbolji hrvatski teran; to je pitanje o kojem će se relevantno raspravljati za desetak godina, kad ćemo moći komparativno kušati vertikale Santa Elisabette, Coronicina Gran Terana, Cattunarova Kappija, Fakinova Il Prima, ali i “regularnog” terana braće Benvenuti. Neprijeporno je međutim da je Santa Elisabetta, konceptualno govoreći, prvi superteran na tržištu.
Radi se, podsjetimo, o single vineyard teranu, koji se proizvodi u ekscentrično malim količinama i čija svaka nova berba privlači upravo nevjerojatnu pozornost profesionalne zajednice. Santa Elisabetta od prve je berbe postala kultno vino, koje je teško nabaviti i koje ima prestižan status.
Stoga je logično da se na promociji nove Santa Elisabette, održanoj u zagrebačkom Clubhouse Golfu u četvrtak 17. studenog okupio velik dio vinske Hrvatske. Santa Elisabettu iz 2018. kušali smo ovog proljeća u fazi nastajanja. Riječ je o gustom, moćnom, ekspresivnom vinu iz tople berbe, koje će za nekoliko godina kad se zaokruži vrijediti jako puno bodova, vjerojatno više od 95.
No, bodovi su ovdje manje bitni. . Značajnija je činjenica da je Santa Elisabetta odigrala jednu od ključnih uloga u afirmaciji terana kao uistinu velikog vina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.