Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KUĆNA ŠKOLA STEAKOVA CHEFA NENADA KOMESA Kako pripremiti perfektnu tagliatu od odležanog ramsteka (VIDEO)

Chef Nenad Komes, jedan od renomiranih hrvatskih specijalista za steakove, u ovom nam nastavku Kućne škole steakova predstavlja glavna pravila za pečenje odrezaka i recept za tagliatu od ramsteka (striploina).

Gospodin Komes glavni je gastronomski konzultant slatinske Mesoprerade, koja u Zagrebu drži butiknu mesnicu The Meat, s odličnim izborom odležane govedine, mlade, konfekcionirane janjetine i mesa crnih slavonskih svinja. Glavna pravila za obradu odležanih steakova.

1. Najvažnije je odabrati dobar komad mesa

Odležani ramstek moj je prvi izbor. Kad ramsteka uvijek dobivamo dobar odnos cijene i kvalitete.. Zamolite mesara da vam nareže steakove debele barem dva centimetra.

2. Temperiranje je ključno

Prije pripreme odrezak ostavite na sobnoj temperaturi barem sat vremena, kako bi se temperirao.Mesu koje iz hladnjaka stavljamo na vatru treba bitno više vremena da se ispeče,pa riskiramo da bude prepečeno i isušeno.

3. Priprema za pečenje

Tava ili rešetka na kojoj pečete meso mora biti jako zagrijana, do točke dimljenja, kako bi se u dodiru tave s mesom pokrenula Maillardova reakcija. Tako ćete dobiti ukusnije meso. Kad jednom stavite meso na tavu ili grill, nemojte ga dodirivati vilicom.

4. Prilagodite trajanje pečenja

Dužina pečenja zavisi naravno, o tome kakve steakove volite. Želite li rare, odrezak debeo dva centimetra pecite s jedne strane četiri minute, a s druge strane dvije minute. Želite li medium rare, pecite četiri minute s jedne, i tri minute s druge strane, a za medium pet minuta s jedne , i tri minute s druge strane. Well done steak dobit ćete ako pečete meso sedam minuta s jedne, i pet minuta s druge strane.

Poslije pečenja, obavezno pustite steakove da se par minuta odmaraju. Rare znači da je steak u sredini dostigao temperaturu od 49 do 50 stupnjeva, medium rare oko 55 stupnjeva, medium oko 60 stupnjeva a well done 70 stupnjeva Celzijusa.

Tagliata od striploina s ciklom i feta sirom

Sastojci

  • 1 odležani striploin(ramsteak) The Meat, 300 grama
  • 1 kuhana cikla
  • 1 crvena paprika
  • feta sir
  • maslinovo ulje
  • sol
  • cvijet soli
  • svježe mljeveni papar

Zagrijte grill tavu na visoku temperaturu. Dok se grije, začinite steak maslinovim uljem i soli, Ciklu narežite na tanke kriške, papriku na trakice, a feta sir na male kockice.

Steak ispecite rare ili medium rare, po vašoj želji, pa ga ostavite da se par minuta odmara na toplom mjestu.

Za to vrijeme na istoj tavi ispržite ciklu i papriku, dodajte sol, papar, maslinovo ulje i feta sir,pa sve izgnječite žlicom i dobro promiješajte.

Na vrući tanjur prvo stavite ciklu, a na nju tagliatu od ramsteka, narezanu na tanje fete. Meso pokapajte vrhunskim ekstradjevičanskim uljem, začinite svježe mljevenim paprom, i cvijetom soli.

Vinska preporuka

1. Coronica Gran Teran 2017/18, Istra

Riječ je o velikom, taničnom, svježem i dubokom vinu,koje se odlično slaže sa snažnim crvenim mesom. Gran teran može se kupiti u boljim vinotekama

2. Belje Cabernet sauvignon/Merlot 2019/20, Baranja 

Baranja je zemlja crnih vina, o čemu odlično svjedoče beljski cabernetii, merloti i frankovke. Cuvee caberneta i merlota široko je dostupan i predstavlja odličnu vrijednost za novac

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.