Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dragi čitatelji, nikad, ali zaista nikad nemojte ubacivati rižoto u umak kao što to sugerira jedan portal

rizoto

Web stranica Miss Gastro jučer je objavila, citiramo: “jedini recept za rižoto koji će ti ikada trebati”. Recept je metodološki uglavnom točan, jer obuhvaća tostiranje riže i miješanje riže s vrućim temeljcem.

Sadržajno govoreći, recept je netočan jer se ne koristi luk, koji bi trebalo izdinstati prije tostiranja riže . Okej, neki ugledni chefovi umjesto prženja luka koriste temeljac s puno pečenog luka, što ima smisla, ali je zasad neuobičajeno, osobito za kućno kuhanje. No, pitanje korištenja luka manji je problem u receptu za rižoto objavljenom na Miss Gastro.

Veliki je problem zadnja rečenica teksta o rižotu, u kojoj doslovno stoji da tako pripremljen rižoto možete dodati i u neki umak. Zaista ne možete. Rižoto je jelo koje se bazira na teksturi. Rižoto je kremast, valovit, umjereno tekuć i al dente. Ako rižotu ubijete teksturu, uništili ste ga kao jelo. A ako rižoto ubacite u bilo kakav  umak, uništili ste mu teksturu. 

Rižoto u umaku nije rižoto, nego juha od riže, koja nema veze s rižotom. Potpuno je nevjerojatno da jedan masovni medij koji se bavi gotovo isključivo receptina, preporučuje da se rižoto dodaje umacima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.