Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

WORLD’S BEST VINEYARDS Vinarija obitelji Antinori u Toskani proglašena je najljepšom na svijetu

antinori-vinarija-g (1)

World’s Best Vineyards je objavio svoju četvrtu zaredom listu 100 najboljih vinarija koje su otvorene za javnost. Best Vineyards ima poprilično raznoliku listu koja svaku godinu uključuje pet kontinenata, više od osamnaest država i svake godine se dodatno širi. Za svoje glasovanje Best Vineyards sastavio je World’s Best Vineyards Akademiju koja se sastoji od 500 vinskih eksperata i više dopisnika diljem svijeta. World’s Best Vineyards praktično je na svojoj stranici objasnio koncept glasovanja za najbolje svjetske vinarije, kako bi izbjegao mistificiranje izbora.

Prvo se sastavi lista od 500 nominacija koju biraju članovi Akademije. Jedini kriterij jest da vinarija mora biti otvorena za javnost. Nitko od sponzora nije uključen u glasovanje. Zatim, članovi Akademije biraju svojih sedam favorita. Pravila su sljedeća: članovi Akademije su anonimni, oni ne smiju diskutirati svoj odabir s drugim članovima, obavezno moraju verificirati svoj posjet vinariji za koje glasuju, ne smiju biti obiteljski ili financijski povezani s vinogradima za koje glasuju te ne smiju glasovati za vinarije ako nisu napravili tasting u samoj vinariji. Na listi Top 50 najboljih vinarija za 2022. godinu dominiraju Europa i Južna Amerika, s tek ponešto američkih vinarija te onih iz Južne Afrike i Australije. Evo poretka 10 najboljih vinarija na svijetu.

1. Marchesi Antinori – Toskana, Italija 

antinori-kusaonice

Antinorijeva vinarija uistinu je jedna od najljepših na svijetu. Obitelj Antinori bavi se vinima od 1385., a nova vinarija nastala je nakon višegodišnjeg razmišljanja o tome kako uvesti vinariju u novo doba. Patrijarh obitelji konzultirao je najslavnije europske arhitekte ali nijedan nije uspio utjeloviti njegovu viziju. Sve do Marca Casamontija iz studija Archea Associati koji je, kažu u obitelji, nakon jednog razgovora s Pierrom Antinorijem uzeo papir, skicirao pročelje vinarije i ostalo je povijest. Vinarija Antinori otvorena 2012. jedan je od navrjednijih primjeraka arhitekture vinarija na svijetu.

2. Bodegas de los Herederos del Marques de Riscal – Rioja, Španjolska 

Španjolsku vinariju Bodegas de los Herederos del Marques de Riscal napravio je slavni arhitekt Frank Gehry, kojemu je to bio prvi hotel kojeg je dizajnirao. Frank Gehry je dizajnirao nebrojeno mnogo poznatih zgrada, poput Kuće koja pleše u Pragu, Guggenheim muzeja u Bilbau i Louis Vuitton fondacije u Parizu. Za ovu impresivno dizajniranu vinariju kažu da je oživjela mjesto nakon otvorenja 2006. te da mnogi turisti dolaze i samo kako bi vidjeli zgradu vinarije. Francisco Hurtado de Amezaga poznat je po svojim rose vinima koja su pitka i dizajnirana za lakše ispijanje. 

3. Montes- Colchagua, Čile 

montes-cile

Najbolja južnoamerička vinarija napravljena je po održivim prirodnim principima i naglašava metal, vatru, zemlju i vodu. U samoj vinariji se nalazi i restoran kojeg vodi argentinski celebrity chef, Francis Mallmann. Montes proizvodi vina različitih cjenovnih rangova, a najpoznatiji je po svom cuveeu Alpha M.

4. VIK- Cachapoal, Čile 

VIK je smještena u podnožju Anda i nadgleda Veliko jezero, gdje se smjestio i njezin hotel te fine dining restoran. Zanimljivo je kako je vinariju dizajnirao Smiljan Radić, Čileanac hrvatskog podrijetla. Nalazi se na mjestu koje starosjedioci nazivaju zlatnim. Viña VIK jedna je od najnaprednijih, umjetničkih i holističkih vinarija na svijetu. Vizija je to norveškog biznismena Alexa Vika i njegove supruge Carrie, koja je započela na gotovo 4.500 hektara 2004. godine. Vinarija od titana i bronce na grebenu brda s pogledom na doline, odražava sunce slično kao jezero na koje gleda. Uklopljena u divljinu, Viña VIK ima hotel s 22 tematska apartmana, bungalove, tri restorana i muzej suvremene umjetnosti. Svi vinograd, restoranski vrtovi i parkovi oko vinarije su organski, a vinarija zapošljava većinom lokalne stanovnike.

5. Schloss Johannisberg- Rheingau, Njemačka

Smještena u dolini Rajne, vinarija Schloss Johannisberg nalazi se u neoklasičnoj palači i najpoznatija je po rizlingu. U vinariji se također nalazi i restoran koji često organizira večere sa živom muzikom. 

6. Gonzalez Byass- Jerez-Xeres-Sherry, Španjolska

Stare bodege u Jerezu su neki od najzanimljivijih primjeraka industrijske arhitekture. Vinariju Gonzalez Byass je 1841. osnovao Manuel María González Angel. Obitelj Gonzalez počela je kao proizvođač fina, a danas proizvode sve stilove sherryja, brandy, vermute i odležane octeve. Vinarija Tío Pepe, nazvana po Gonzalezovu ujaku, sagrađena je 1963. s 28,000 bačvi na tri kata. Tio Pepe sherry fino predstavlja najdelikatniji i najelegantniji stil sherryja. Odležava četiri godine pod florom. Riječ je o prvom registriranom brendu u Španjolskoj, prvom sherryju koji se izvozio još 1844. i najprodavanijem sherryju na svijetu, autentičnoj ikoni španjolske vinske industrije. Kupolu koja natkriva bačve u vinariji dizajnirao je francuski inženjeer Alexandre Gustave Eiffel, autor pariškog Eiffelova tornja. Gonzalez Byass poznat je po inovativnim posebnim izdanjima kao što su Tio Pepe en Rama i Las Palmas koji fenomenalno pokazuju razvoj Tio Pepe sherryja kroz godine. Arhitekt Gustave Eiffel

7. Robert Mondavi- Napa Valley, SAD 

robert-mondavi

Najznačajnija vinarija iz doline Napa potpuno je transformirala ovo mjestašce u Kaliforniji iz malenog i siromašnog u jedno od najbogatijih i najpoznatijih dijelova Amerike. 

8. Quinta do Crasto- Douro, Portugal 

Portugalsku vinariju Quinta do Crasto dizajnirao je nagrađivani arhitekt Eduardo Souto de Moura i smještena je u regiji pod zaštitom UNESCO-a. Vinogradi vinarije su nagnuti na 600 metara visine, a sadrže zapise da se bave vinima još od 1615. godine. Crasto je najpoznatiji po svojim bijelim i crnim Douro DOC vinima, kao i po premium Portu kojeg proizvode već nekoliko desetljeća. 

9. Catena Zapata- Mendoza, Argentina 

Inspirirana majanskim hramovima, piramidalna vinarija Catene Zapate atrakcija je sama po sebi, ali riječ je o kultnom mjestu argentinske vinske industrije. Catena Zapata začetnik je proizvodnje vrhunskih vina u Argentini. Talijanski imigrant Nicola Catena osnovao ju je 1902. a njegov sin reafirmirao je malbec koji je krajem 60-tih masovno nestajao kako bi se stvorio prostor sortama s većim urodom. Svojom vizijom i praksama, obitelj Catena utemeljila je moderno vinarstvo u Argentini, koja je dotad bila poznata kao zemlja masovne proizvodnje jeftinih, oksidiranih vina. Inspiriran Mondavijevom vinarijom u Kaliforniji, osnivačev unuk Nicolas Catena prvi počeo proizvoditi vrhunska crna vina u Argentini i reafirmirao malbec, sortu koja je zbog nižih uroda i osjetljivosti na hladnoću bila napuštena i u Bordeauxu i Argentini. U dolini Uco pronašao je novi koncept terroira  niskih temperatura, visokog intenziteta sunca i oskudnog andskog tla koji je odredio definiciju vrhunskih argentinskih vina. Bio je to početak procesa koji je Argentinu doveo u svjetsku vinsku elitu.  Treća generacija u vinariji je otvorila vinarski Institut Catena koji u suradnji s vodećim svjetskim svečilištima radi na klasifikaciji vinograda i uspostavi održivih praksi u argentinskoj vinskoj industriji.  

10. Bodega Garzon- Maldonado, Urugvaj 

bodega-garzon

Listu top 10 najboljih vinarija na svijetu zatvara Bodega Garzon iz Urugvaja. Vinarija je otvorena 2016. godine i lider je po pitanju održivosti. U vinariji se nalazi restoran, golf teren te je moguće planinariti i letjeti balonima. Za vina je zaslužan talijanski ekspert Alberto Antonini. 

Cijelu listu najboljih vinarija na svijetu pogledajte ovdje: (https://www.worldsbestvineyards.com/list/1-50

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.