Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nestléova linija Les Recettes de l’Atelier eksploatira popularnost zanatskih čokolada. Rezultat je preskupi supermarket proizvod

U Konzumu Black u Radničkoj danas smo primijetili nove čokolade. Riječ je o Nestléovoj liniji Les Recettes de l’Atelier, mliječnih i tamnih čokolada napravljenih “prema receptima zanatskih čokolatijerskih radnji”. Kao ni pivarski giganti, Nestlé nije mogao odoljeti pokušajima eksploatacije popularnosti zanatskih proizvoda. A iskustvo pokazuje da to uvijek završi loše. Ideja ove linije čokolada je unijeti vrijednosti i kvalitetu malih čokoladarnica na police supermarketa.

Les Recettes de l’Atelier čokolade imaju omote od mat papira, fontovi, boje i prividno nemarni potezi kista trebali bi sugerirati da to nisu masovne čokolade u sjajnom staniolu nego nešto iskrenije. Oblik čokolade, zaobljene štangice koje pucaju od suhog voća i oraščića trebale bi evocirati strast, prirodu i izradi u koju su uložene emocije. Kupili smo tamnu čokoladu (54%) s borovnicama, bademima i lješnjacima. 

Na omotu su, naravno, oznaka održive proizvodnje kakaa i veliki Nutriscoreov znak, sve transparentno. Na deklaraciji je navedeno porijeklo kakaa, (Ekvador i Zapadna Afrika), način na koji su obrađene borovnice, točni postoci oraha, pa i detalj da su koristili prirodnu aromu madagaskarske vanilije, s napomenom da čoklada ne sadrži ništa osim prirodnih sastojaka. Čokolada zaista izgleda privlačno, s tim štangicama koje izgledaju kao da pucaju od suhog voća i oraha. U Konzumu prodaju i mliječnu varijantu s grožđicama i bademima i s brusnicama, bademima i lješnjacima. Nestlé Les Recettes de l’Atelier su skupe. Koštaju 34,99 kuna. Za usporedbu, Lindtove čokolade na istoj polici koštaju 19 kuna, Cachetove 25 kuna. 

Na prvi dojam Nestléove “zanatske” čokolade razlikuju se od uobičajenih supermarket proizvoda. Imaju intenzivan, jasan okus kakaa, čak i ponešto voćnih nota. Borovnica baš i nema puno, po jedna na dvije ili tri štangice od 3 centimetra, imaju blag okus, finu kiselinu i malo se lijepe za zube, sve kako treba. Najbolji su tostirani bademi, hrskavi i ukusni, lješnjaci daju doprinos više teksturom nego okusom. Ove čokolade, međutim, imaju golemi problem. Švicarske čokolade poznate su po teksturi, kremastoj, glatkoj i svilenoj. Ove su, međutim, samo guste i zrnate. Drugo, nakon dvije sekunde u kojima dominira okus kakaa usta nam je zalijepila takva količina šećera da su nam utrnuli zubi. Iako se čini da imaju puno oraščića, njihov okus i hrskavost utope se u masi preslatke čokolade i na kraju vam ustima ostaje samo puno kiseline izazvane viškom šećerea. Šteta.

Odabran je dobar kakao, sačuvan je njegov autentični okus i karakter, dodaci su pažljivo dozirani, ali korporacija poput Nestléa nikad ne riskira i svaki proizvod mora biti privlačan masovnom ukusu. U ovim čokoladama to je očigledno odrađeno s količinom šećera, da se nekome one slučajne ne bi učinile pregorkima ili prekiselima. S time su nažalost oštećene ako ne upropaštene. Što se neizbježno događa kad industrija proračunato pokušava eksploatirati vrijednosti i popularnost zanatske proizvodnje. U usporedbi s cijenama vrhunskih zanatskih čokolada, Nestléove Les Recettes de l’Atelier trebale bi izgledati kao vrijednost za novac. Ali ako vma je zaista stalo do zanatskih čokolada radije platite više i kupite pravu stvar. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.