Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je napokon došao libanonski Chateau Musar, jedno od najvažnijih vina na svijetu

“Ocjenjivanje vina ne svodi se na čiste brojke. Ocjenjivanje vina mora uzeti u obzir i kulturalni kontekst. A Chateau Musar spada među kulturološki najvažnija vina uopće,” zapisala je ugledna britanska publicistica Jancis Robinson, recenzirajući Musar iz 1998. godine.

Serge Hochar, čovjek koji je Musar doveo do svjetske slave, prvi je dobitnik Decanterova priznanja Čovjek godine. Hochar, koji je umro 2014. tu je nagradu dobio još davne 1984. godine. O čemu se ovdje radi, i zašto je Musar toliko važan?

Chateau Musar osnovao je Gaston Hochar još 1920. godine. Njegov sin Serge, koji je studirao enologiju kod Emilea Peynauda, vjerojatno  najvažnijeg vinskog znanstvenika 20. stoljeća, preuzeo je vinariju 1959. Serge Hochar uspio je u Libanonu u dolini Bekaa, u području biblijske kulture vina, stvoriti briljantno, naočigled terroirsko ali i globalno komunikativno crno vino.

Posebno je važno da je Serge Hochar proizvodio vino tijekom gotovo svih petnaest krvavih libanonskih ratnih godina od 1975. do 1990. Musar nije napunjen jedino 1976 i 1983. Premda su se najžešće borbe, osim u samom Bejrutu, vodile baš u dolini Bekaa, i premda Hochari imaju vrlo velike vinograde, veće od 220 hektara, obitelj je uspijevala, usred pušaka, bajuneta, bombi i raketa, skoro svake godine napraviti vino koje nije bilo slabije do izvrsnog i redovito je pronalazilo put do svjetskih tržišta. Tih se ratnih godina cijeli vinski svijet počeo diviti Sergeu Hocharu, a Chateau Musar postao je univerzalni internacionalni simbol neuništivosti kulture vina i vinogradarstva.

Zanimljivo je napomenuti da su u ratnim godinama, baš kao i prije početka libanonskog rata, berbu u Hocharovim vinogradima obavljali planinski Beduini.

Prvu bocu Chateau Musara probali smo prije mnogo u Nouri na Knightsbridgeu. Noura je simpatičan londonski lanac bliskoistočnih restorana, s dobrom vinskom listom.

Ne sjećamo se godišta, ali znamo da nas je vino oduševilo, možda i zato što smo bili pod dojmom njegove reputacije.

U zadnjih dvadesetak godina pili smo Musar gdje god smo stigli i uvijek nas je impresionirao. Osobito starije berbe. Chateau Musar, naime, spada među vina, kojima treba petnaest do dvadeset godina da bi se približila vrhuncu. Primjerice, moćna 2003. tek je sada ušla u punu formu.

Osim što je kulturalno značajan, Chateau Musar predstavlja izvrsnu vrijednost za novac.

Musar iz boljih berbi bez ikakvih se problema može uspoređivati s Bordeauxima druge i treće kategorije (u prvoj se, podsjetimo, nalazi samo pet ekscentrično skupih vina), a nikad ne košta više od pedesetak eura.

Kako smo desetljećima zaljubljeni u Musar, razveselila nas je vijest da je Pago Croatia počeo uvoziti ova glasovita libanonska vina.

Pago je zasad uvezao crni Musar iz 2016, bijeli Musar iz 2015. i jedno manje vino obitelji Hochar.

Crni Musar načelno se proizvodi od cabernet sauvignona, cinasaulta, grenachea carignana i mourverdrea.

U berbi 2016. izostavljeni su mourverdre i grenache.

Bouquet se temelji na tamnom, veoma zrelom voću, pri čemu se najjače osjete pečene šljive, cassis i višnje iz kompota. Tu su još tamna čokolada, kava, topli orijentalni i začini, ali i malo bretta, koji ne smeta.

Vino je elegantno, s vrlo snažnom taninskom strukturom, vibrantnim kiselinama i jako dugim toplim, slatkim voćnim okusom, iako je, naravno, potpuno suho.

Na aftertasteu se osjeti alkohol što će, međutim, nestati za pet ili šest godina. Ova su vina, definitivno, dizjanirana da traju pola stoljeća.

Chateau Musar posjeduje organski certifikat još od 2006. godine. Vina se, naravno, ne filtriraju. Bijeli Chateau Musar iz 2015. napravljen je od povijesne libanonske sorte merwah. Musar Blanc iz 2015. vino je velikog tijela i relativno  niskog alkohola; tijelo je veliko zbog gustoće.

Svojom elegancijom punoćom i autoritetom bijeli Musar podsjeća na klasične dugo odležavane Rioje, poput bijelih vina Lopez de Herredie.

Dolazak Chateau Musara na hrvatsko tržište iznimno je značajan događaj, koji našu vinsku scenu čini bogatijom, pametnijom i informiranijom.

Gastronomska preporuka visoka divljač, govedina Wellington, boeuf bourguignon, tartar biftek, sashimi od masne plave tune, tataki od plave tune, bijeli tartufi, vrhunska crna čokolada

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.