Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nedjeljni obiteljski ručak u riječkom Hiltonu neobično je atraktivan za tako sterilan hotel. Isplati se doći zbog ribe i škampa

Kad se prije nešto više od dvije godine otvarao riječki Hilton na Costabelli, postojao je određeni dogovor između Hiltona i Riječana. Hilton resort neće biti zatvorenog tipa, odnosno u njemu mogu uživati i oni koji nisu gosti hotela. Medijska pažnja uvelike je bila usmjerena na šetnicu i plažu koje su, naravno, otvorene za sve posjetitelje. Međutim, Hilton je odlučio i sve svoje restorane i barove otvoriti za vanjske goste. Dojma smo kako je u restoranu The Kitchen nedjeljni obiteljski ručak nekako najviše orijentiran na lokalne goste. 

U restoranu The Kitchen glavni chef je Miljenko Kosanović koji ima podeblji CV, pogotovo u vođenju hotelskih kuhinja, tako da je njegovo dovođenje imalo smisla za Hilton. Koncept je sljedeći: svake nedjelje za 290 kuna po osobi gost ima pristup buffetu i njegovim raznim stanicama te nekoliko pića. Cilj je privući lokalce. Ponuda je dobra, najviše pažnje daje se ribi, kako bi i trebalo biti na Kvarneru. 

Gost može složiti kompletan jelovnik od hladnog i toplog predjela, do glavnog jela i deserta. U hladnim predjelima ove u nedjelje dominirali pršut, koji The Kitchen ručno reže pred gostima, roastbeef, selekcija sireva i kamenice. Uz predjela je i vrlo dobra stanica za kruh, bolja nego što se očekuje u velikim resortima. Focacciu i sourdough kruh gosti režu sami. 

Od jela s tjesteninom dostupni su bili šurlice s tartufima, korektne ali ne više od toga. Definitivno najbolji dio nedjeljnog ručka u The Kitchenu su škampi na buzaru. Škampi su zaista veliki, mesnati i sočni, a kuhinja ih radi gotovo stalno. Imali smo osjećaj da svi oko nas jedu škampe, što je izrazito pohvalno za The Kitchen. 

Drugi najbolji dio ručka je definitivno riba. Riba se peče na grilu i filetira na otvorenom tako da gosti mogu vidjeti proces, što je zasigurno zanimljivo strancima. U dnevnoj ponudi su bili brancin, gregada, pišmolj… Gregada od raže je bila precizno pripremljena s bogatim a istovremeno laganim okusima. Pišmolj i brancin su bili solidni, s time da su mogli biti hrskaviji. Za prilog u ponudi je stajao samo pomfrit, nije bilo blitve, esencijalnog sastojka ribljeg ručka na jadranskoj obali. 

Mesni dio ručka nije najbolje funkcionirao. U ponudi su bili steakovi koji su apsolutno pretanko rezani za klasični steak and fries tanjur. Ovakvi odresci mogu biti jedino u tagliati, kako je i zamišljeno, ali onda ih ne bi trebalo nuditi kao zaseban komad mesa. Meso je mekano i sočno, iako je izostala Maillardova reakcija kakvu bismo voljeli. Deserti su vizualno privlačni, duhovito dekorirani za Noć vještica, no nismo ih uspjeli pojesti zbog prevelike količine šećera u njima. 

The Kitchen je dakle u određenom smislu orijentiran na lokalnu kuhinju provučenu kroz filter masovnih hotelskih resorta. Na nedjeljni ručak se najviše isplati doći na dobru ribu i vrlo dobre škampe, kao i prihvatljiv izbor hladnih predjela. Možda i najslabiji dio cjelokupnog iskustva je nešto što The Kitchen ne može ispraviti, a to je da se on ipak nalazi u velikom hotelu. 

Ambijent je pomalo sterilan i nije privlačan za veća obiteljska druženja. Prvo, zbog toga što je Hilton gostima koji ne odsjedaju u hotelu ograničio parking na dva sata, i uz to, upitate li na recepciji nešto u vezi buffeta ne očekujte konkretan odgovor. Drugo, oko vas se usred ručka mogu naći gosti hotela koji hodaju u ogrtačima i nestaje svaka iluzija da se ne nalazite u hotelu u kojem ipak niste gosti. Na takav restoranski izlazak publika jednostavno nije navikla. 

The Kitchen se trudi, ima i živu glazbu, igraonicu za djecu, gratis dječja jela i dobro organizirane konobare, ali to možda nije dovoljno. Cijena je svakako privlačna, a hrana je bolja od očekivane klasične hrane u hotelskim resortima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.