Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umaški Badi je napredovao, sastojci su i dalje prvorazredni, ali je kuhanje odmjerenije i preciznije, a vinska lista izvrsna

Badi, restoran obitelji Badurina, osnovan prije 36 godina, jedna je od tek tri ili četiti stvarne, vremenski potvrđene gastronomske institucije zapadne Istre. Badi je u unatrag godine vidljivo gastronomski napredovao.

Kad smo ga zadnji put posjetili, u kuhanju se osjetilo ponešto lutanja : kao da je repertoar modernističkih kulinarskih postupaka nadvladao same sastojke što je šteta, jer Badi koristi niz vrhunskih lokalnih namirnica. Kad smo prekjučer ručali na Badijevoj sunčanoj terasi vidjelo se da je kuhanje sada bitno smirenije i discipliranije. Pa je, naravno, i hrana puno elegantnija, ukusnija i autentičnija.

Petosljedni meni otvara se neodoljivim pozdravima iz kuhinje, hrskavim sipicama na aioliju i odličnom domaćim foccaciom s ružmarinom i bosiljkom. Carpaccio od kozica s narom, citrusima, pistacijama i kremom od kozica jedno je od najuspjelijih jela s kozicama na Jadranu unatrag dugo vremena.

Rolada od želiranih rajčica punjena sipom primjer je modernističkog comfort fooda, dok su škampi s vrganjima u umaku/bisqueu od hlapa nešto najfinije što smo pojeli otkako smo prije dva tjedna ručali u venecijanskom Da Fiore. Oradela s bijelim tartufima također jr bila veoma ukusna, a tiramisu od buče s piškotama koje raade u Badiju mogao bi ići na bilo koje natjecanje sezonskih deserata. Badi nudi i sedmosljedni meni, ali i vrlo atraktivan jelovnik sastavljen od Badijevih starijih jela, koji uključuje brudet i brancina u kruhu.

Vinska lista nije preduga ali je uzbudljiva: otvara se s više od deset šampanjaca, sadrži niz istarskih klasika, važne prirodne vinare od Gravnera i Podveršiča do Tomca, kao i našem tržištu nepoznata ali zaista izvrsna vina poput Donnafugatinog Carricantea. Carricante je sicilijanska bijela sorta s visokom kiselinom, koja može davati ekstremno mineralna vina, a Donnafugatine etikete u Hrvatskoj distribuira zagrebački G3. Osim ovog sjajnog vina s Etne pili smo duboku, ozbiljnu Jakončičevu Uvaiu (macerirani sivi pinot iz jaja) i veseli Taittingerov Rose Prestige, koji se prirodno složio s gotovo vrućim listopadskim danom.

Badi je ozbiljan, visokoprofesionalsn restoran čija hrana pokazuje da vlasnici jako dobro razumiju mjesto i vrijeme u kojem djeluju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.