Zagrebački Arigato u Berislsvićevoj ulici jedini je hrvatski japanski restoran specijaliziran za washoku, japansko kućno kuhanje.
U Arigatu nema sashimija, sushi i tartar od tune na meniju su tek usput, ali Arigato priprema nekoliko izvrsnih kuhanih, pečenih i sirovih jela, koja doslovno pršte od umamija i čistih, ugodnih okusa.
Danas smo u Arigatu, čiji je vlasnik ljubazni, simpatični Japanac srednjih godina, probali prvu japansku pljeskavicu u povijesti hrvatske restoranske scene.
Arigatova pljeskavica sastoji se od govedine, svinjetine i tofua. Sočna je, mekana, podatna ali ne i paštetasta: sastojci se mogu zagristi.
Prva hrvstska japanska pljeskavica servira se na gustom, ljepljivom, tamnosmeđem umaku koji, među ostalim, sadrži dashi, oyster sauce, kečap i sancho pepper; sancho zapravo nije čili nego pripada citrusima.
Okus je ultraumamiziran, ovisnički i idealan za mješavinu govedine, svinjetine i tofua.
Uz prvu hrvatsku japansku pljeskavicu dovoljna vam je zdjelica riže i par čaša crnog vina koje ne sadrži previše tanina, poput raspjevanog Testamentova babića Damatian Dog.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.