Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLUČAJ NESTANKA MILLENIUMA Obitelj Tomac ponovno je pružila snažan primjer odgovornog ponašanja u vinskoj industriji

Zagrebački Vinodol već godinama toči na čaše Millenium, bazni pjenušac plešivičke obitelji Tomac. Danas Milleniuma nije bilo, pa su nam natočili vrlo dobar Šemberov Brut. Milleniuma jutros nije bilo ni u Vivatovoj vinoteci u Martićevoj. Milleniuma zapravo već par mjeseci nema u distribuciji, jer ga nema ni u Tomčevim podrumima u Donjoj Reki kraj Jastrebarskog. Što se dogodilo, osim rekordne potrošnje pjenušavih vina, tijekom rekordne turističke sezone?

Prije par godina Plešivicu je u proljeće pogodio gadan mraz, koji je na pojedinim položajima uništio 50 do 70 posto uroda. Tomci naprosto nisu imali dovoljno grožđa da za ovu godinu napune potrebne količine Milleniuma. Naravno, Tomci su mogli kupiti grožđe od drugih vinogradara s Plešivice i iz drugih dijelova Bregovite Hrvatske, što im se nudilo u velikim količinama.

Međutim, obitelj Tomac nije prihvatila takve ponude, jer želi proizvoditi vino iskkjučivo od grožđa čiji uzgoj kontrolira. Tako su Tomci ostali bez najmanje nekoliko stotina tisuća kuna, koje su mogli zaraditi na dodatnim količinama Milleniuma napravljenog od tko zna čijeg grožđa. Ali su zadržali najviše profesionalne standarde i osobni moralni i profesonalni integritet. Tomislav, Zvonimir i Martina Tomac i u ovom su slučaju cijeloj hrvatskoj vinskoj sceni demonstrirali jedinstven primjer odgovornog ponašanja prema konačnom proizvodu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.