Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bečka Via Toledo, jedna od najboljih pizzerija u Europi, hektično je mjesto koje svakih par sekundi izbacuje savršene pizze

Stanje u bečkom Via Toledu je hektično. Restoran prima poveći broj ljudi, otprilike stotinjak. I ni sekunde nema praznog mjesta. Čim jedni gosti odu novi sjedaju za stol, a ispred lokala se stvaraju redovi. Atmosfera je energična, gosti su bučni, glazbe nema. Za izlazak u Via Toledo treba se psihički pripremiti.

Pa ipak, postoje jasni razlozi njene popularnosti. Pizzeriju je 2016. otvorio apulijski majstor pizze Francesco Calò. Četiri godine kasnije bila je na drugom mjestu 50 Top Pizza izvan Italije i otada svake godine završava na svim prestižnim listama. Nagrade za najbolju pizzu u Beču i Austriji se podrazumijevaju. Via Toledo, koja se predstavlja kao enopizzerija, ima i nagrade za najbolju vinsku listu i najbolji beer service. Calò je u lipnju otvorio ekspozituru Vie Toledo u Dubaju. Izbor pizza u bečkoj Via toledo je dugačak, prevelik da bi se brojao. Imaju i zanimljivu listu predjela, koja se više ili manje baziraju na pizzi i njezinim varijacijama. Pizze koštaju između 10 i 18 eura. 

Za predjelo smo naručili tri različite Montanare, koje podsjećaju na minijaturne pizze fritte. Jedna s okusom margherite, jedna s pestom i češnjakom, a jedna s mortadellom. Svaka od njih posebna je na svoj način i lijepo najavljuju večeru. A zatim na stol stižu pizze. I sva buka restorana prestaje. Nigdje nismo vidjeli toliko lijepo prezentirane pizze koje mame već na prvi pogled. Naručili smo Bronte s buffalo mozzarellom, žutim rajčicama s Vezuva, pestom od pistacija iz Brontea i maslinovim uljem.

Druga pizza Mortazza sadrži fior di latte, mortadelu, kremu od pistacija, provolone sir, crumble od pistacija i maslinovo ulje. Obje pizze su pečene savršeno u milisekundu, dok je tijesto senzacionalno prozračno, čvrsto i lagano. Dojam je da je tijesto kombinacija integralnog i kiselog tijesta. Sastojci koje Via Toledo koristi doslovno ne mogu biti bolji. Okusi su uistinu najbolji koje neka pizza može ponuditi. Prva pizza, Bronte, je nešto laganija, male žute rajčice su sočne, slatke i mesnate, a pesto od pistacija sve lijepo povezuje. Bronte je pizza koja bi se mogla jesti svaki dan, bez da dosadi.

Druga pizza, Mortazza, je eksplozija okusa u kojoj se svaki sastojak bori za svoj moment. Ona je nešto teža zbog intenzivnijih okusa, ali se nakon nje ne osjećate teško. Obje su pizze uistinu briljantne i ulaze u uzak izbor najboljih tanjura koje smo imali prilike pojesti ove godine. Zaista nas niti jedna hrvatska ili slovenska pizza nije ovoliko oduševila. 

Konobarima treba odati počast, kao i kuhinji. U prenatrpanoj Via Toledo, koja izbacuje pizze svakih nekoliko sekundi i tako satima, pizze su za naš stol stigle otprilike 10 minuta nakon što smo ih naručili, kao i čaše vina. Uz to su nasmijani i vrlo pristupačni i spremni pomoći pri narudžbi. Večeru u jednoj od najboljih pizzerija Europe platili smo 65 eura. Što apsolutno vrijedi. Treba napomenuti da bez rezervacije ne morate ni pokušati ući, ako niste spremni da dugo čekanje u redu. 

VIA TOLEDO

Laudongasse 13, Beč

HRANA 5 VINO 4 SERVIS 4 AMBIJENT 3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.